NATURVITENSKAP

Priser grunnforskning

Jan Fridthjof Bernt, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, statsråd Kristin Clemet og stifteren Fred Kavli i Kavli Foundation, undertegner samarbeidsavtalen på Det Norske Videnskaps-Akademi.
Jan Fridthjof Bernt, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, statsråd Kristin Clemet og stifteren Fred Kavli i Kavli Foundation, undertegner samarbeidsavtalen på Det Norske Videnskaps-Akademi. Bilde: DNVA/Tor Richardsen/Scanpix

NTH-fysikeren Fred Kavli vil hjelpe norsk innen astrofysikk, nanoteknikk og nevrovitenskap med de tre prisene.

The Kavli Foundation samarbeider med Utdannings- og forskningsdepartememntet og Det Norske Videnskaps-Akademi om prisene. Hver pris er på 1 million dollar, ca. åtte millioner kroner. Første utdeling av det som blir hetende Kavliprisene blir i september 2008.

Kavli er spesielt opptatt av å støtte grunnforskning.

Anerkjennelse

– Nesten alt vi kommer i kontakt med i vårt daglige liv, er blitt utviklet eller forbedret gjennom grunnforskning. Jeg håper at Kavliprisene vil bidra til at forskning og vitenskap også oppnår den anerkjennelse det fortjener. I dag er det dessverre altfor ofte at det kun er idrettsmenn og filmskuespillere som blir dyrket som helter, sier Fred Kavli.

Kavli og utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet mener prisene er på Nobel-nivå.

Norsk-amerikaneren Fred Kavli grunnla Kavli Foundation for noen år siden etter å ha innkassert store beløp på salg av en bedrift han startet og drev med stor sukesess i USA.

100 mill. USD

Kavli ble født i Eresfjord i Møre og Romsdal og utdannet seg til fysiker ved NTH i Trondheim. I 1956 utvandret han til USA og bygget opp en betydelig formue gjennom produksjon av sensorer til blant annet flyindustrien. Kavli Foundation har donert nærmere 100 millioner dollar til forskningsformål i USA. Nå lar han sitt opprinnelige hjemland få del av hans goder.

-Det er svært positivt at Fred Kavli velger å dele ut forskningsprisene i Norge, sier utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet.

– Dette vil i sterk grad bidra til faglige kontakter med de aller sterkeste forskningsmiljøene i verden innenfor astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

Det skal også arrangeres symposier i forbindelse med prisutdelingene. Clemet mener de norske forskningsmiljøer vil få direkte gevinst av disse og kunne bidra til økt samarbeid over landegrensene.

Komiteer

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, professor Jan Fridthjof Bernt, sier i en kommentar at Kavliprisene representerer et betydelig bidrag til utviklingen av de tre aktuelle fagområdene, heter det i en pressemelding fra Vitenskapsakademiet.

Prisvinnerne vil foreslås av fagkomiteer innen hvert fagfelt. Komitémedlemmene vil bli nominert av vitenskapsakademiene i de land som er faglig sterkest i de aktuelle fagene, noe som måles etter antall vitenskapelige publikasjoner. Det Norske Videnskaps-Akademi vil utpeke vinnerne av Kavliprisene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.