ENERGI

Prisene har steget 6,5 prosent de siste tolv månedene

Prisene har steget med 6,5 prosent de siste tolv månedene. Strømprisene bidro mest, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

11. apr. 2023 - 08:28

Fra februar til mars 2023 steg prisene 0,8 prosent. Tolvmånedersveksten i mars endte på 6,5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Årsaken til den økte veksttakten er først og fremst at prisene på strøm steg mer fra februar til mars i år sammenlignet med i fjor. Dette trekker prisendringen opp.

– Det var økningen i spotprisen i de nordlige prisområdene som sørget for oppgangen i strømprisene fra februar til mars. Spotprisen i de sørlige prisområdene hadde en flat utvikling den siste måneden, sier seksjonssjef i SSB, Espen Kristiansen.

Påske førte til fall i matvarepriser

Fra februar til mars i år falt prisene på matvarer og alkoholfrie varer med 1,7 prosent. SSB viser blant annet til lavpriskjedenes prisgrep som en årsak.

Kiwi har innført prislås, mens Rema og Coop har sagt de skal ha like lave eller lavere priser enn konkurrentene sine. I tillegg har det vært en omfattende tilbudskrig i forkant av denne påsken.

Ukrainske soldater trener på en stridsvogn i desember i fjor. Russland har mistet 3000 stridsvogner siden krigen startet, men har flere tusen eldre stridsvogner på lager.
Les også

Tenketank: Russland hentet ut opp mot 90 gamle stridsvogner i måneden – har tapt tusenvis

Fra februar til mars falt prisene på matvarer og alkoholfrie varer med 1,7 prosent. Sjokolade er et eksempel på en var matvarene som har blitt billigere, hvor prisen er ned med 14,6 prosent.

Det er vanlig at matvareprisene faller noe rundt påsketider.

Matvareprisene er likevel betydelig høyere sammenlignet med fjoråret. Sammenlignet med mars 2022, har prisene på denne varegruppen økt med 8,6 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Tyder på renteheving

Det er fortsatt vekst i kjerneinflasjonen (KPI-JAE). Fra mars 2022 til mars 2023 steg den 6,2 prosent.

– Fra februar til mars i år økte særlig prisene på klær og skotøy, hvitevarer og boligtekstiler, og bidro til en oppgang i tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen, sier Kristiansen.

Handelsbanken og Nordea mener tallene peker på at det blir en ny renteheving fra Norges Bank i mai.

Blant annet fortsetter husleiene å stige, og 3,4 prosent høyere enn for ett år siden. Mellom februar og mars steg den 0,4 prosent.

– Det er vanlig at husleiekontraktene justeres etter konsumprisindeksen. Så når prisveksten er høy over tid, vil dette etter hvert gjenspeiles i økte husleier, sier Kristiansen.

Hadde han kunnet gå tilbake i tid og gjøre jobben på nytt, ville finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ha etablert en strømstøtte lik dagens ordning allerede i 2021. – Vi trodde det bare ville bli en kortvarig svingning, sier han.
Les også

Etterpåklok Vedum: Ville løst strømstøtten annerledes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.