SAMFERDSEL

Prisbelønt fiskefartøy

9. aug. 2000 - 14:17

Trondheim: Rederiet H.P. Holmeset AS har fått Fiskeridirektoratets Kvalitetspris 2000 for sitt fabrikklinefartøy M/S Geir. Fartøyet representerer den første vellykkede satsingen på dragerbrønn, som betyr at redskapen trekkes i en innvendig brønn. Arbeidet blir dermed mye mindre risikofylt for fiskerne, og en langt større del av fangsten berges enn ved fiske med tradisjonelle linebåter.

M/S Geir var det første fartøyet som utviklet et selektivt fiske på steinbit ved hjelp av spesielt agn og har gjort steinbitprodukter til sin spesialitet. Rederiet Holmeset har i mange år ledet an i utviklingen av fangst- og foredlingsteknologi for denne type fangst og produksjon. Båten er utviklet i samarbeid med forskere ved Sintef og bygd ved verftet Fiskerstrand.

Brønnløsningen har gjort at M/S Geir kan fiske i vind med orkans styrke. Erfaringen etter den første tidens drift viser at denne fartøytypen fanger 15 prosent mer fisk enn tradisjonelle linebåter.

Fiskeridirektør Peter Gullestad, som foretok prisutdelingen på fiskerimessen Nor-Fishing 2000 i Trondheim, peker på at fartøyet utnytter biproduktene godt. Hode og innvoller fra fisken fryses og tas vare på om bord. I løpet av et par års tid skal produksjonen etter planen være lagt opp slik at alle biprodukter blir tatt vare på til sjøs.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.