ENERGI

Prisbelønt effektstyring

Prisen ble delt ut under den årlige konferansen «Næringsutvikling med ny energiteknologi» i Oslo i går kveld. Det er Enova, Forskningsrådet og SND som arrangerer konferansen og står bak tildelingen.

Prisvinnerne har siden 1996 har arbeidet med forskning og utvikling av teknologi innenfor energifleksibilitet og samhandel. Gjennom bedriften Elink AS har de utviklet programvare for styring av energi og effekt.

Selskapet arbeider sammen med ledende aktører innenfor energibransjen og har de største nettselskapene og energileverandørene i Norge på kundelisten. I tillegg bruker flere tusen husholdninger løsninger fra Elink.

Nyskapende

Teknologien er nyskapende, særlig når det gjelder grensesnittet mot Internett, uttaler juryen i en pressemelding. Den vektlegger også at arbeidet er utført i et effektivt gründermiljø der teknisk kompetanse er blandet med kremmerens pågangsmot. Prisvinnerne utviser stor innsatsvilje og utholdenhet, og har vært særlig dyktige til å skaffe seg innpass hos kunder. Ingen kanaler skal være uprøvd.

De første årene hadde Bergensselskapet hovedfokus på Ebox, en terminal for å styre strøm av eller på, basert på gitte tidspunkter eller ønsket temperatur. Selve styreprogrammet ligger på Internett. Ebox er et aktuelt produkt i forbindelse med effektstyring og har i dag tusenvis av brukere, både bedrifter og husholdninger.

Nettverk av samarbeidspartnere

I dag fokuserer Elink hovedsakelig å levere programvare innenfor effektstyring og energifleksibilitet til de terminalene som nettselskapene ønsker å styre. Når kraftforbruket blir for høyt i forhold til kapasiteten, kan man på en enkel måte koble ut eller redusere forbruket hos store brukere. Behovet for slike produkter og tjenester forventes å øke sterkt i de nærmeste årene.

Parallelt med utviklingen i Norge og de nordiske landene, vil selskapet søke etter partnere også utenfor Norden. Selskapet har fått godkjente patenter i Norge, EU, USA og Russland.

Bedriften har seks medarbeidere; et antall som i løpet av 2003 forventes å stige til ti. I tillegg har man et godt nettverk med samarbeidspartnere. Elink samarbeider blant annet med store kraftaktører for å markedsføre teknologien.

Elink har tidligere fått støtte fra Forskningsrådet, NVE og senere fra SND. Selskapet har ved flere anledninger uttalt at denne støtten har vært avgjørende for at selskapet ble etablert og at det ble skutt inn kapital fra private investorer.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.