KRAFT

Pris til kumøkk-anlegg

PRISVINNERE: Per Reidar Øke i Energreen mottok prisen sammen med Rolf Kevin i Stiftelsen Vekst av ad. direktør i E-CO og Bellonas Marius Holm
PRISVINNERE: Per Reidar Øke i Energreen mottok prisen sammen med Rolf Kevin i Stiftelsen Vekst av ad. direktør i E-CO og Bellonas Marius Holm Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
2. okt. 2008 - 16:02

Oppfinnelsen er en ThermoConverter som kan lage energi og gjødsel, samtidig som den renser kumøkk for sterke klimagasser.

- Vi er veldig glade for å motta dette stipendet. Vi vet at det fungerer, sa adm. direktør i Energreen, Per Reidar Øke, som i fjor mottak stipendet for en annen teknologi.

Øke mottok stipendet på 100.000 kroner sammen med prosjektleder i Stiftelsen Vekst, Rolf S. Kevin på Scan-REF-messen på Lillestrøm i dag. Stiftelsen Vekst har bidratt i utviklingen av bioenergi-konseptet. I ThermoConverteren separeres først gjødselen. Den aggressive klimagassen metan skilles ut, og brukes til å varme opp vann til damp, som til slutt driver en vannturbin og skaper ny energi. Avfallet fra bio-gassanlegget kan brukes til å gjødsle, for eksempel dyrking av alger.

Bio i vinden

Dette er fjerde gang E-CO, som er Norges nest største vannkraftprodusent, deler ut dette stipendet sammen med Bellona som er sekretariat for stipend-komiteen.

- Bio er skikkelig i vinden nå. Årets vinner har utviklet et konsept for å utvinne energi og varme fra forbrenningsprosesser av biomateriale som ellers er forurensende avfall. Konseptet BiEnergy har et viktig klimaforbedrende element ved at det hindrer avdamping av metan og lystgass fra forråtelsesprosessen. Her er det stort potensiale i landbruket, sa adm. direktør i E-CO, Hans Erik Horn, som delte ut stipendet.

Landbruket ikke bærekraftig

Det er Bellonas Marius Holm enig i:

- Dagens landbruk er ikke bærekraftig. I dag står landbruket, og da er ikke maskinparken regnet med, for mellom 13- 15 prosent av utslippene. Hvis vi skal redusere utslippene med 85 prosent, må vi gjøre noe med landbruket. Dette er i dag veldig underkommunisert i Norge, og det er derfor veldig gledelig å dele ut denne prisen til Energreens teknologi, sa Holm.

Totatlkonseptet er anvendbart for alle typer organisk avfallsstoffer, som husdyravfall, slakteavfall, fiskeslo, dyrkingsavfall og avfall fra næringsmiddelproduksjon etc.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Energreen AS har utviklet et konsept for å utvinne energi fra forbrenningsprosesser, og et system for å øke energitettheten i gjødselbasert biomasse og samtidig hindre avdamping av metan og lystgass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.