ENERGI

Pris for isfrie kraftledninger

Hvert år ramler strømførende ledninger ned på grunn av belastningen fra is og snø. Dette er særlig et problem på vindutsatte fjelloverganger, der isbelegget kan bli opptil 300 kilo pr. meter med linje.

Roger Hansen fra Hof i Vestfold har en mulig løsning på problemet. Torsdag ble ingeniøren i Statnett hedret med kreativitetsprisen Reodor for sin oppfinnelse av en vibrator som ryster kraftledninger fri for is og snø.

Vibratoren består av en elektromotor med eksenterskive som henges på ledningene, og drives av strøm fra linja. Motoren setter i gang vibrasjoner slik at isen spretter av. Vibrasjonene kan enten startes automatisk basert på en isføler på linja, eller på manuelt signal. Teknikken medfører dermed ikke særskilt behov for overvåkning av linjenettet.

Kraftlinjene kan overføre mer strøm når det ikke er nødvendig å regne med vekten fra is og snø.

Hansen har etablert firmaet Protura AS. Ingeniøren jobber foreløpig fullt i Statnett.

– Jeg får se hvor lenge det går an å kombinere. Jeg har allerede solgt enheter av vibratoren, forteller den kreative Reodor-vinneren til Teknisk Ukeblad.

Kreativitetsprisen Reodor deles ut av Statens nærings- og distriktutviklingsfond (SND) og består av en bronsestatuett laget av Nils Aas og 10.000 kroner.

Bare i Nord-Europa og Canada skal markedspotensialet være sju tusen enheter. Anslått utsalgspris er 80.000 kroner.

– En elegant og rimelig metode som vil bidra til å løse et stort problem med nedising av kraftledninger. Vibratoren forventes å redusere kostnadene til vintervedlikehold og øke overføringskapasiteten på nettet, uttalte juryen formann, SND-direktør Arne Hyttnes, som sto for prisutdelingen på Nyskapingskonferansen i Sarpsborg.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.