NETTARKIV

Pris for fingersensor

Finn Halvorsen
6. mai 2004 - 13:59

Flere store elektronikkselskaper satser på slik teknologi i sine adgangskontrollsystemer. Prisvinnerne har vunnet internasjonal anerkjennelse for å ha utviklet et system som er billig å produsere, som er robust og som takler både fuktige og tørre fingre.

De fire prisvinnerne - Ovidiu Vermesan og Helge Rustad, begge fra Sintef, og Sigmund Clausen og Jon B. Nysæther, begge fra den norske oppstartsbedriften Idex - har utviklet systemet med utgangspunkt i et Sintefeid patent. De fire har vært sentrale i utviklingen på hvert sitt fagfelt.

Prosjektet har gått i fem år og har involvert 30 personer. Også den europeiske elektronikkprodusenten ST Microelectronics har vært med på utviklingsarbeidet .

Måler hudens ledningsevne

Systemet baserer seg på informasjon fra målinger av hudens elektriske ledningsevne. Det kan derfor skille mellom en virkelig, levende finger og avbildede fingeravtrykk.

Arbeidet ble presentert på IEEE Solid-State Circuits Conference i San Francisco i fjor høst. Dette var første gang et norsk forskningsteam var representert på denne konferansen.

Mange bruksområder

Systemer basert på gjenkjenning av fingeravtrykk kan erstatte nøkler, passord og PIN-koder og på den måten forenkle hverdagen for oss alle. Adgangskontrollsystemer basert på fingeravtrykk er høyaktuelle i forbindelse med områdesikring.

Gjenkjenning av fingeravtrykk tas også i bruk for å hindre uautorisert tilgang til datautstyr, til mobiltelefoner eller kredittkort. En finesse ved prisvinnernes løsning er interessant i denne forbindelsen - registreringsenheten kan nemlig også brukes som musetast.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.