KRAFT

Prioriterer gasskraft framfor rent vann

INGEN AVTALE: Gasskraftverket på Kårstø har ingen begrensningsavtale med Statnett, og kan derfor levere så mye forurensende strøm det bare vil til det norske strømnettet.
INGEN AVTALE: Gasskraftverket på Kårstø har ingen begrensningsavtale med Statnett, og kan derfor levere så mye forurensende strøm det bare vil til det norske strømnettet. Bilde: Hansen, Alf Ove
12. okt. 2009 - 07:51

På grunn av mye nedbør fikk kraftselskapet BKK nylig restriksjoner fra Statnett på hvor mye vannkraft som kan leveres, melder TV 2.

Må kutte

Det betyr at selskapet har måttet kutte kraftig i produksjonen. Samtidig produseres og leveres det ubegrenset strøm via urenset gasskraft fra anlegget på Kårstø.

– Vi liker det ikke. Jeg skulle ønske at vi kunne klart å ta vare på dette vannet, sier fungerende energidirektør Asgeir Thorsteinsson i BKK.

– Meningsløst

Også Norges Naturvernforbund reagerer på at store mengder fornybar energi forsvinner ubrukt, rett i havet.

– Jeg mener det er helt meningsløst at man ikke går inn for å redusere aktiviteten på gasskraftverket i stedet, fordi det ville gitt store utslippsreduksjoner. Det ville ha vært å ta klimatrusselen på alvor, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Avtale

Siste uken i september tapte BKK vann tilsvarende en produksjon på 30 GWh på grunn av overløp fra fulle magasin. Ifølge kraftselskapet tilsvarer dette et helt års forbruk av energi til 1.500 husstander.

Statnett, som regulerer hvor mye energi kraftselskapene skal levere, opplyser at BKK og flere kraftselskaper har avtaler som gjør at de kan få beskjed om å regulere ned produksjonen. Dette får selskapene betalt for å gjøre.

En tilsvarende avtale har man ikke når det gjelder gasskraftverket på Kårstø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.