TUNNELER

Pretec kjøper Galvano og sikrer fortsatt produksjon og 15 arbeidsplasser i Fauske

Pretec kjøper Fauske-bedriften Galvano Industrier og sikrer 15 lokale arbeidsplasser. Med sterke eiere i ryggen skal selskapet nåposisjoneres for langsiktig vekst.

Fauskebedriften Galvano er kjøpt av Pretec, men merkenavnet skal beholdes lover de nye eierne.
Fauskebedriften Galvano er kjøpt av Pretec, men merkenavnet skal beholdes lover de nye eierne. Foto: Pretec
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
5. des. 2022 - 11:50

– Vi har vært i en krevende situasjon og er nå utrolig lettet over å ha sterke eiere i ryggen som kjenner bransjen. Dette sikrer driften, de lokale arbeidsplassene, samt fortsatt leveranse til våre kunder i hele Norge og Sverige, sier Hans Austad, daglig leder i Galvano.

Nina Pettersen, daglig leder i Pretec Norge, har stor tro på at de skal lykkes i å videreutvikle Galvano.

– Galvano er et sterkt merkenavn vi ønsker å beholde, og vi tror at vår kunnskap og våre midler kan gjøre Galvano Industri til en lønnsom bedrift på sikt, sier Nina Pettersen, daglig leder i Pretec Norge.

Generalmajor Jonas Wikman er sjef for svenske Luftvapnet. Han tror Sverige kan være medlem av Nato før den store Nordic Response-øvelsen er avsluttet 14. mars.
Les også

Svensk forsvars-topp: – F-35 blir sterkere med Gripen

Blir del av globalt konsern

Galvano Industrier leverer nisjeprodukter for sikring av tunneler, gruver, fjellhaller og rassikring, samt varmforsinking av stålprodukter, og selskapet har i dag 15 ansatte. Selskapet, som hovedsakelig er eid av Fauske kommune og Nordland Fylkeskommune, har de siste årene hatt store økonomiske utfordringer.

De fem siste årene har derfor Galvano Industrier hatt dialog med Pretec om Fauske-selskapets fremtid. Pretec Group har 260 ansatte i seks land og har hovedkontor i Sarpsborg. Der selskapet er markedsledende på blant annet produkter til tunnel- og fjellsikringsmarkedet i Skandinavia.

Samtalene resulterte i at Pretec nylig inngikk en kontrakt om å kjøpe alle aksjene i Galvano Industrier. Galvano Industri blir nå et heleid Pretec-selskap. Galvano Industri vil beholde sitt eksisterende navn og vil inngå som en del av Pretec Norge. Som eneeier ønsker Pretec å snu den vanskelige økonomiske situasjonen for Galvano Industri og posisjonere det for langsiktig vekst.

Investerer i nye maskiner

Pretec har allerede gjort store investeringer i Galvano Industri, blant annet anskaffelse av en ny sinkgryte til varmforsinking av egen produserte bolter og andre produkter som varmforsinkes for eksterne kunder.

– Galvano Industri er en langsiktig investering for oss, som vil styrke vår norske produksjon betraktelig, sier Nina Pettersen.

Pretec styrker sin leveringsevne ved oppkjøp av Galvano Industri. Galvano Industrier blir en nisjeleverandør til Pretec selskapene i Norge, Sverige og Finland. I tillegg til den norske produksjonen har Pretec gruppen produksjon i sine datterselskaper i Sverige, Danmark, Finland, Belgia, Kina, og India.

Pretec Norge

Pretec ble etablert i 1985 og er en del av Pretec Group AS. Selskapet leverer i dag produkter til bygg og anlegg bransjen, hovedsakelig til tunnel og fjellsikringsmarkedet, samt innstøpingsdetaljer med tilbehør til prefabrikasjon av betong elementer.

Konsernet har datterselskaper i Sverige, Danmark, Finland, Kina, Belgia, og India, og teller i dag ca. 260 ansatte på verdensbasis, inkludert 56 i Sarpsborg og 15 på Fauske.

Hovedkontoret ligger på Borgenhaugen utenfor Sarpsborg. Konsernet omsatte i 2021 for 1086 millioner kroner.

– Målet er å kutte utslipp og få en industri som er bedre tilpasset lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Les også

Milliardpakke til grønnere bygg, industri og transport

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.