NYHETER_BYGG

Prestisjeprosjekt mot rettstvist

Joachim Seehusen
17. aug. 2006 - 08:05

Høye fyringsutgifter som følge av dårlig eller manglende isolasjon, samt vannlekkasjer, er to av de alvorlige klagene styreleder Gaute Christensen i Boligsameiet Årvollskogen retter mot byggherren Årvollskogen KS og totalentreprenør AF Ragnar Evensen.

Listen hans er lang, og har sitt utspring i at prosjektet opprinnelig var planlagt bygget med det tyske Bahau-systemet, ferdige moduler satt sammen nærmest som byggeklosser.

Varme og ventilasjon

Der skulle det vært et integret varme- og ventilasjonssystem hvor varmluft skulle komme opp fra slisser i gulvet under vinduene.

– Vi var lovet 30 prosent lavere fyringsutgifter med dette systemet enn med tradisjonell oppvarming, sier Christensen.

Sammen med fire andre var han av de første som flyttet. Nå har han kontaktet advokat som forbereder en stevning.Kalde leiligheter og høye fyringsutgifter

Han forteller om kalde leiligheter og trekker frem at en 62 m 2 leilighet med flere yttervegger i vinter hadde like høye fyringsutgifter som en 112m 2 rekkehusleilighet med kun 2 korte yttervegger.

– Vi har gjennomført termografiske målinger. De viser at samtlige leiligheter oppfyller kravene i gjeldende forskrifter. Tettheten tilfredsstiller også kravene i den nye forskriften som ennå ikke er trådt i kraft, sier prosjekteringsleder Andreas Thorsnes.

Kaldras

Årvollskogen har 60 prosent glassfasader, og mye betongvegger.

– Om vinteren vil rett og slett slike vegger oppleves kaldere enn tradisjonelt bindingsverk, det kommer man ikke utenom. For å kompensere for dårligere isolasjon i glassflatene er det lagt inn tykkere isolasjon i vegger og tak, sier Thorsnes.Endret underveis

Det viste seg at Bauhau ikke kunne levere, og at hele prosjektet ble endret til tradisjonell byggteknikk.

Det er ett av ankepunktene fra Christensen.

– Det skal beboerne være glade for, vi har brukt Bauhaus i et annet prosjekt og det var ingen suksess, sier Thorsnes.

– Vi har gjort et godt stykke arbeid med endringene og spesialtilpasningene, mener Martin Siem hos Årvollskogen KS.

– Samtlige beboere fikk tilbud om å trekke seg da det ble klart at prosjektet måtte endres.Erkjenner feil

Både Thorsnes og prosjektleder Trond Karlsen erkjenner at det har vært feil med prosjektet.

Eksempler er utett mebmran i overganger mellom plasstøpt betong og prefabrikkert trapp.

Enkelte steder i garasjenedganger er det manglene drenering. På noen vegger i de første leilighetene har isolasjonen sklidd ut av posisjon.

– Det er ennå halvannet år til prosjektet er fullført. Vi skal ta tak i alt som ikke er etter boka og rette det opp, det skal det ikke være tvil om, lover prosjektleder Trond Karlsen hos AF Ragnar Evensen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.