NETTARKIV

Prestisjenederlag

STATOIL VARSLER SPREKK i milliardklassen på Snøhvit-prosjektet nesten før det er kommet i gang. Tre milliarder kroner et tallet som er lekket ut til pressen. Er det begynnelsen på en ny skandale?

Bortimot én milliard kroner skal skyldes forsinkelsene som følge av uklarhetene om skattereglene. Eftas overvåkingsorgan ESA godtok opprinnelig ikke uten videre de norske skattelettelsene for Snøhvit-utbyggingen. Det virker plausibelt at forsinkelsene koster penger, ikke minst siden Statoil måtte skifte entreprenør underveis. Men en milliard kroner for forsinkelsen er fortsatt et gedigent beløp. Til sammenligning koster Norges seksmåneders F-16-nærvær i Afghanistan omtrent det samme.

Atskillig verre er det å forstå at landanlegget skal koste to milliarder kroner mer enn planlagt. Statoil vil ikke si hva som har bidratt til kostnadsprekken. Dersom tallene er riktige, har ingeniørene som regnet på utbyggingen av landanlegget før det ble godkjent, bommet stygt. At oljeselskapene som er partnere i utbyggingen av Snøhvit blir forbannet er ikke overraskende. Det bør også Staten som viktig eier, og den som tar i mot skatteinntektene på vegne av deg og meg, være. Det kjente konsulentselskapet Linde AG står for konstruksjonsarbeidet for LNG-anlegget utenfor Hammerfest. Det virker utrolig at deres ingeniører kan regne så feil.

Ansvaret ligger uansett hos operatøren Statoil. Når budsjettet sprekker allerede nå, kan vi bare spekulere i om

selskapet vil sikre seg mot et nytt Mongstad (det var forrige gang det ble bygget et petrokjemisk anlegg i Norge som vi ikke hadde gjort før)

Linde AG gikk for forsiktig ut første gangen, for å være sikker på at prosjektet ble godkjent for deretter å justere til realistiske tall

Statoil ønsker enda gunstigere skattebetingelser

Statoil ønsker at staten skal ta mer av den økonomiske belastningen

For teknologene vil det være et gedigent prestisjenederlag å bomme så grovt på beregningene som ligger til grunn for en utbyggingsløsning. Erfaringene med over tretti års oljevirksomhet bør gi bedre resultater.

Er det begynnelsen på en ny skandale?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.