NETTARKIV

Prestisjefylt pris til nordmann

25. okt. 2001 - 07:30

Sammen med Sumio Iijima, Cees Dekker og Paul McEuen deler Ebbesen en pris på 275.000 kroner som overrekkes i april neste år i Brighton i England.

Prisen, tidligere kjent som Hewlett Packard prisen, regnes som en av de mest prestisjefylte innen fysikken, og hele sju prisvinnere har i etterkant mottatt nobelprisen. Siden 1975 har prisen vært delt ut til ledende fysikere innen kondenserte fasers fysikk.

Nanorør

Forskningsarbeidet som Thomas Ebbesen har fått pris for startet tidlig på nittitallet. Hans kollega Iijima oppdaget for første gang nanorør i mikroskopet i 1991. Nordmannen fant metoder for masseproduksjon av dem i 1992, og åpnet for at flere forskere fikk større tilgang til å jobbe på feltet.

Senere i 1996 ble mekaniske egenskaper i karbon nanorør bestemt. De viste seg å ha eksepsjonelt stor elastisitets modul og er derfor svært sterke fibre. Den høye styrken og evnen til reversibel bukling gjør at de mekaniske egenskapene er anvendelige for en rekke applikasjoner.

Oslogutt

Thomas Ebbesen ble født i Oslo i 1954, men flyttet til Paris allerede som 10-åring da hans far ble sent for å representere Norge i NATO. Etter åtte år i Frankrike og bestått fransk artium reiste han til USA – nærmere bestemt Ohio.

Ved Overlin College studerte han kjemi og biologi og oppnådde tilslutt en Bachelorgrad. Ebbesen ville studere mer og vendte nesen tilbake til Europa for et doktorstipendiat ved Curie universitetet i Paris, og allerede som 26-åring oppnådde han en doktorgrad i fysisk kjemi.

Internasjonal

Da var det igjen på tide å flytte på seg, denne gang til Japan. Der ble han ansatt i NEC, et multinasjonalt elektronikk firma med 140.000 ansatte. Som en av de første ikkejapanere fikk han jobben som forskningssjef ved NEC Fundamental Research Laboratories i Tsukuba. Der startet han forskningsarbeidet som førte til årets pristildeling.

Siden 1999 har Thomas Ebbesen vært professor ved Universite Louis Pasteur i Strasbourg i Frankrike ved Laboratoire des Nanostructures. Han har gått bort fra å leke med karbonnanorør og gått over til å forske på optiske egenskaper i nanostrukturerte metaller.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.