PRODUKSJON

Presset lønnsomhet

Og råstoffet kommer naturlig nok fra Hydro Magnesium i Porsgrunn, som er verdens største magnesiumprodusent med nær 50 prosent av verdensmarkedet. Tønsberg Presstøperi har i dag 32 ansatte. Omsetningen i 2000 lå på ca. 22 millioner kroner, men med negativt resultat. MagCom-ordren er viktig for bedriften, men ikke avgjørende.

Eneleverandør

– Vi har ikke har noen grunn til å tvile på MagComs estimat om salg av 100.000 enheter det første året. Men selv om det bare skulle bli halvparten, vil vi likevel være godt fornøyd, sier administrerende direktør Fred Åge Johansen.

Støperiet er eneleverandør av fem ulike magnesiumkomponenter til telefonen, og de har vært med i utviklingsarbeidet helt fra starten. Støpeformer og modeller er utarbeidet for MagComs regning og risiko og er deres eiendom.

– Vi har investert ca. to millioner kroner i et robotisert slipeanlegg som var helt nødvendig for å kunne være konkurransedyktige på denne spesielle jobben. Men anlegget er ikke mer spesialisert enn at det lett kan tilpasses andre arbeidsoppgaver, sier Johansen.

Ekstremt lett

Magnesium er et ekstremt lett metall. Egenvekten er 1,8, mens aluminium har en egenvekt på 2,7. – Kiloprisen på aluminium ligger i dag på ca. 14 kroner, mens magnesium koster femti prosent mer. Men kompensert for vekt, er materialet ikke dyrt. Siden magnesium er svært tyntflytende i støpeøyeblikket, kan man støpe mye tynnere gods, mer kompliserte detaljer og med større nøyaktighet med magnesium, sier Johansen.

I Norden finnes kun fem magnesiumstøperier, mot 200 aluminiumstøperier. Grunnen er at støpeprosessen er mye mer komplisert og krevende siden magnesium størkner ekstremt raskt.

Storserier

Tønsberg Presstøperis største volumprodukt er for tiden et tenningslåshus til Ford Focus, som produseres i 5000 eksemplarer pr uke. Dette er en svært komplisert støp som ikke hadde vært mulig å realisere i aluminium.

Magnesium er etter hvert blitt et svært populært metall i bilindustrien på grunn av den lave vekten. – Men for en så liten bedrift som vår er det vanskelig å operere i dette svært prispressede markedet, sier Johansen.

Dette produktet fikk bedriften for øvrig etter å ha avsluttet et annet storskalaprodukt for to år siden. I en periode ble ikke mindre enn 44.000 antennefester til Ericsson mobiltelefoner hver morgen sendt av gårde til Iplast på Lørenskog. I over tre år var dette bedriftens viktigste kunde.

Flere norske kunder

Eksporten fra bedriften, som hovedsakelig går til de nordiske land og England, varierer mellom 40 og 80 prosent avhengig av hvilke kunder bedriften til enhver tid har. Ved siden av MagCom støper de i dag også for flere andre norske kunder, blant annet membraner til Mosse-bedriften Seas' mest avanserte høyttalere, bunnrammen til Davis prosjektorer og bakdekselet til Tandbergs nye konferansetelefon.

Redusert stråling brukes som et salgsargument i forbindelse med MagCom-telefonen. Magnesium har gode skjermingsegenskaper i forhold til for eksempel plast. Men sammenlignet med aluminium blir skjermingsegenskapene først bedre ved frekvenser over 900 MHz.

Magnesium tas i det hele tatt mer og mer i bruk i avanserte IT-produkter. I flere dyrere, bærbare PC-er brukes magnesium, blant annet på grunn av bedre styrke og gode varmeledningsegenskaper. Også i lesehoder for harddisker, finner vi magnesium.

– Antall oppdrag øker. Vi har vært gjennom en hard lærekurve som leverandør til bilindustrien, og mener vi står godt rustet for oppdrag for IT-industrien, sier Johansen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.