KRAFT

Presser Sp på småkraft

VIL HA MER SMÅKRAFT: ¿ Strenge krav til vannføring ved kraftverkene vil sikre det biologiske mangfoldet og den estetiske opplevelsen, sier Frps Ketil Solvik-Olsen.
VIL HA MER SMÅKRAFT: ¿ Strenge krav til vannføring ved kraftverkene vil sikre det biologiske mangfoldet og den estetiske opplevelsen, sier Frps Ketil Solvik-Olsen. Bilde: Trond Gram
30. apr. 2010 - 11:47

Partiet kan nemlig bli tvunget til å stemme imot noe det egentlig er for, når saken kommer opp til votering i Stortinget. Årsaken er manglende tilslutning fra regjeringspartnerne i Arbeiderpartiet og SV, og det faktum at de rødgrønne partiene stemmer som en samlet blokk i de aller fleste saker.

– Senterpartiet har reist rundt i distriktene og snakket varmt om småkraftverk. Nå forventer vi at de våger å følge opp i Stortinget. Hvis ikke, har partiet drevet ansvarsløs smisking med velgerne, sier energi- og klimapolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp til NTB.

Småkraftverk er kraftverk med kapasitet på inntil 10 megawatt.

Håper på støtte

Sammen med Høyre og fremmet Solvik-Olsen fredag et representantforslag i Stortinget om å heve størrelsesbegrensningene på småkraftverk i vernede vassdrag fra 1 megawatt til 3 megawatt.

Senterpartiets Erling Sande, som leder Stortingets energi- og miljøkomité, har gått inn for nøyaktig det samme ved flere anledninger.

– Intensjonene i forslaget stemmer godt overens med mitt og partiets syn. Vi må nå diskutere dette på nytt med de andre regjeringspartiene, og jeg håper på en åpen og konstruktiv dialog, sier Sande til NTB.

Han tar ikke for gitt at Ap og SV vil gå imot forslaget, og viser til at begge partier har gode talsmenn for småkraft. Innvendingene mot bygging av småkraftverk har å gjøre med inngrepene som kreves i naturen.

– At vi eventuelt åpner for noe større småkraftverk i vernede vassdrag, betyr ikke at det vil skje overalt. Det vil uansett bli gjort vurderinger i hvert enkelt tilfelle, understreker Sande.

– Små konsekvenser

Frps Ketil Solvik-Olsen hevder bygging av småkraftverk ikke har store naturmessige konsekvenser.

– Strenge krav til vannføring ved kraftverkene vil sikre det biologiske mangfoldet og den estetiske opplevelsen. Det eneste synlige inngrep er en liten garasje, hvor turbinen skal stå, sier han.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er dypt uenig. Han viser til at vassdragene er vernet fordi de har helt spesielle naturverdier knyttet til seg.

– Jeg opplever dette som et forsøk på uthuling av vassdragsvernet. Økt utbygging vil få store konsekvenser samlet sett, sier han.

Fredag kom for øvrig nyheten om at Småkraft AS har signert avtalen om småkraftverk nummer 200 i Norge. Dersom alle prosjektene blir realisert, vil de kunne produsere strøm tilsvarende behovet til 115.000 norske husholdninger.

– Småkraftverk kan gi grunneiere og lokalsamfunn betydelige inntekter, samtidig som det gir et vesentlig bidrag til klimavennlig kraftproduksjon i Norge, sier administrerende direktør Rein Husebø i Småkraft AS. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.