T2

Press LP-ene inn i iPoden

Dag Yngve Dahle
11. feb. 2008 - 21:10

Pro-Ject Debut III USB

Brukervennlighet: Utpreget 'plug and play' både på avspilling og tilkobling til PC. Dette er en manuell remdrevet spiller, noe som betyr at du selv må flytte remmen hvis du vil bytte mellom LP-er og vinylsingler.

Lyd: Dette er i utgangspunktet en av Pro-Jects billigste spillere, og dyrere spillere vil for trente ører gi bedre lyd. Spilleren har likevel full kontroll, og gir et lydbilde med dybde, dynamikk og kraft. Disse egenskapene preger også lydfilene.

Pris: 3800 kroner. Spilleren har innebygget platespillerforsterker (RIAA-trinn) i tillegg til USB-inngang, noe som forklarer den noe stive prisen på nesten 4000 kroner.

Karakter: 5.

Audacity

Brukervennlighet: Brukergrensesnittet er ikke noe for nybegynnere, men med litt erfaring fra lignende programmer går det greit. Eksport til Mp3 er unødig tungrodd.

Funksjoner: Automatisk sporinndeling fungerer ikke optimalt, men du kan heldigvis gjøre det manuelt. Du kan redigere ID3-tagger, fjerne støy og justere lydbildet. Du kan også ta opp lyd ved hjelp av mikrofon.

Pris: Gratis. Programmet er basert på åpen kildekode. Vi applauderer.

Karakter: 4.

Østerrikske Pro-Ject er en av flere platespillerprodusenter som tilbyr spillere med USB-inngang.

Spillere kan kobles til PC, slik at vinyllyden kan bli digital musikk.

De nye iPodene

Delevansker

Tilkoblingen er takknemlig enkel. Få sekunder etter at vi USB-koblet enhetene sammen, var det bare å senke stiften ned på den roterende vinylen og klikke på 'Record'-knappen i det avanserte gratisprogrammet Audacity.

Dermed tar programmet opp musikken. Det hele er svært brukervennlig, og noe mer utpreget "plug and play" finnes knapt.

Den eneste aberet er at 'default' innstilling er opptak i mono. Vi tok opp en hel vinylside i mono før vi oppdaget dette, og endret innstillingene til stereo.

Som lignende programmer tar Audacity opp en vinylside i én lydfil. Det betyr at vi må dele filen opp i en fil for hver låt. Programmet kan gjøre dette automatisk ved selv å finne pausene mellom låtene med funksjonen 'Silence finder'.

Dette fungerte bare sånn passe godt. Programmet ga oss i snitt 30 prosent flere spor/filer enn antall låter på platene. Ekstrafilene, som besto av rolige partier i begynnelsen av låtene, tolket altså programmet feilaktig som egne låter.

Mp3-omvei

Heldigvis er det forholdsvis enkelt å dele opp lydfila manuelt. Funksjonaliteten er den samme som ved annen digital lyd- og videoredigering, og resultatet ble utmerket.

Audacity lar deg velge mellom å lagre låtene i formatene Wav, Ogg Vorbis eller mp3, men med mp3 må vi gå veien om ukomprimert wav og laste ned en plug-in før vi får ferdige mp3-filer ut.

Dette er en smule krøkkete, men det spiller selvsagt ingen rolle hvis du skal ha musikken inn i en iPod, siden Apple bruker AAC-format.

Sett av tid

Hele prosessen tar lang tid. Musikken må tas opp i 'realtime'. Varer en plate i 45 minutter, tar det 45 minutter å spille den inn. Å dele opp hovedfila i filer for hver låt og lagre dem i riktig lydformat går forholdsvis kjapt når du har gjort det noen ganger.

Men etter det gjenstår en del arbeid. Du skal ha låtene inn i mp3-spilleren, og da må du manuelt legge inn artist-, album og spornavn.

iTunes henter denne informasjonen fra en database, slik at du i de fleste tilfeller slipper å ta deg av denne taggingen.

Å digitalisere vinyl er betydelig mer tidkrevende enn å la iTunes digitalisere og tagge en CD i løpet av få minutter.

Hva så med lyden?

Lydjubel

Lyden er meget god. Overraskende mye av vinylens gode kvaliteter blir med over i det digitale universet. I digital form framstår musikken både oppløst, definert og kraftfull. Bass gjengis med tyngde, mellomtone later til å være dynamisk og vi hører lite digital hardhet i diskantområdet.

Gjennom de samme hodetelefonene er det faktisk vanskelig å høre forskjell på det digitale opptaket og den originale LP-en.

Det betyr at også litt spraking forekommer på lydfilene, men langt mindre enn ventet. Det skyldes antakelig god signalbehandling og prosessering.

Resultatet henger selvsagt sammen med originalens forfatning. En slitt og skitten LP vil gi dårligere lyd enn et strøkent eksemplar, og forskjellene vil høes også på lydfilene. Du kan fjerne noe støy i Audacity og gjøre andre mindre endringer, men det bør gjøres med varsomhet. Fjerner du mye støy, fjerner du også deler av musikken.

Konklusjon

Alt i alt er resultatet overraskende godt. Pro-Ject-spillerens gode, rene lyd gir lydfiler av høy kvalitet. Audacity er et funksjonsmettet og kapabelt program som overraskende nok er gratis. Det kunne dog vært enklere å bruke.

Karakter:

Pro-Ject Debut III USB: 5.

Audacity: 4.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.