KRAFT

Presidenten klippet snoren

PRESIDENTEN KLIPPER: Her åpner Chiles president Michelle Bachelet (i lilla) norske SN Powers vindpark El Totoral. Den blir landets største og SN Powers første. De andre på bildet er (f.v.) guvernør Ricardo Cifuentes, president Gustavo Pavez i Centinela Group, SN Powers direktør Øistein Andresen, ordfører Norman Araya i Canela county og visepresident for Sør-Amerika Nils Huseby i SN Power.
PRESIDENTEN KLIPPER: Her åpner Chiles president Michelle Bachelet (i lilla) norske SN Powers vindpark El Totoral. Den blir landets største og SN Powers første. De andre på bildet er (f.v.) guvernør Ricardo Cifuentes, president Gustavo Pavez i Centinela Group, SN Powers direktør Øistein Andresen, ordfører Norman Araya i Canela county og visepresident for Sør-Amerika Nils Huseby i SN Power. Bilde: SN Power
Kjetil Malkenes Hovland
21. jan. 2010 - 15:47

Chiles president Michelle Bachelet åpnet onsdag Chiles største vindprosjekt, El Totoral.

Parken ligger 300 km nord for Santiago, består av 23 turbiner og eies av norske SN Power.

Åpning vindpark SN Power El Totoral Chile.  Fra venstre Sigrid Hjørnegard i OED, president Gustavo Pavez i Centinela Group, Maria Olivia Recart, statssekretær i Chiles finansdepartement, Ricardo Cifuentes, guvernør, Michelle Bachelet, president, Nils Huseby, Marcelo Tokman, energiminister, Øistein Andresen, direktør i SN Power.
Parken ligger 300 km nord for Santiago, består av 23 turbiner og eies av norske SN Power.PRESIDENTEN ÅPNET: Dette er fra åpningen av El Totoral, SN Powers første vindpark. Fra venstre ambassadør Martin Bjørndal, president Gustavo Pavez i Centinela Group, statssekretær Sigrid Hjørnegard i Olje- og energidepartementet, Maria Olivia Recart, statssekretær i Chiles finansdepartement, Ricardo Cifuentes, guvernør, Michelle Bachelet, president, Nils Huseby, Marcelo Tokman, energiminister, Øistein Andresen, direktør i SN Power, ordfører Norman Araya i Canela county, visepresident Juan Cristóbal Pavez i Centinela Group. SN Power

Også statssekretær Sigrid Hjørnegård fra Olje- og Energidepartementet var til stede, sammen med den norske ambassadøren og folk fra SN Powers samarbeidspartner Centinela Group og flere lokale politikere.

Skryter av Norge

– Norske utviklingsprosjekter de siste årene har vært viktige fordi de fortsetter sin sosialt ansvarlige politikk overfor utviklingslandene. Vi er takknemlige overfor Norge for at de tror på oss, sier president Michelle Bachelet i en pressemelding.

– Totoral er et godt eksempel på hvordan vi kombinerer våre mål om å være en produsent av grønn energi, men også legger til rette for bærekraftig utvikling for lokalsamfunnet. Seksti prosent av dem som arbeidet på prosjektet kommer fra regionen, og takket være deres innsats nådde vi de høyeste standarder for helse og sikkerhet underveis, sier administrerende direktør Øistein Andresen ifølge pressemeldingen.

Selskapets første vindpark

– Totoral er SN Powers første vindpark. Dette er et spennende prosjekt, sa Andresen i SN Power til Teknisk Ukeblad før han dro til Chile.

Vindparken er bygget av Skanska og er dobbelt så stor som Chiles nest største vindpark.

Kapasiteten er på 46 megawatt (MW). Turbinene vil produsere opptil 110 gigawattimer (GWh) energi årlig, ifølge selskapet.

– Norge kan bidra

Statssekretæren i Olje- og energidepartementet sier i en pressemelding at hun er imponert over SN Power.

– Det er imponerende å se hva SN Power får til i land langt fra Norge, sier Sigrid Hjørnegård. – Det er viktig å operere i land som fortsatt har potensial for utbygging av vannkraftverk for bl.a. å utvikle kompetansen videre som vi har opparbeidet oss gjennom 100 år. Disse kraftverkene vil gi Chile betydelige mengder ny energi som de er helt avhengig av for å kunne fortsette sin velferdsutvikling. At Norge med vår erfaring og kompetanse kan bidra til at kraftbehovet dekkes gjennom grønn, fornybar kraft er svært positivt.

Hjørnegård besøkte også SN Powers vannkraftverk La Higuera og La Confluencia. Disse ligger sør for hovedstaden Santiago, på grensen til Argentina i Andesfjellene.

– Norge og Chile er like på mange områder, med høye fjell og fossefall, sier hun. Les Hjørnegårds tale under åpningen her

Tjener gode penger

SN Power vil tjene rundt 55 millioner kroner i året dersom strømprisen er på 50 øre per kilowattime (KWh). Selskapet regner med 19 millioner kroner i statlig støtte gjennom en sertifikatordning, og rundt 6 millioner kroner i året dersom prosjektet blir godkjent som klimakvoter gjennom FNs CDM-ordning, også kalt den grønne utviklingsmekanismen. Med disse forutsetningene blir den totale inntekten for parken på rundt 80 millioner kroner i året. Kostnaden for å bygge parken er cirka 800 millioner kroner.

Selskapet vil ikke si hvilke strømpriser de forventer seg framover. Også statsstøtten og kvoteprisene kan også forandre seg på sikt.

120 meter høye tårn

Prosjektet består av 23 Vestas-turbiner på 2 MW med en rotordiameter på 90 meter og tårnhøyde på 120 meter. Turbinene er fordelt over et område på totalt 900 hektar.

EL TOTORAL: Norske SN Power står bak parken som selskapet Skanska har bygget. Foto: Skanska Skanska
– Parken har fått mye positiv oppmerksomhet i Chile. Utbyggingen har vært svært positiv for lokalsamfunnet, som har slitt med stor arbeidsløshet. Nå har alle familier minst en person som er i arbeid. Utenfor rådhuset har det blitt plassert en mini-vindmølle som et symbol på de gode tidene. Parken har skapt betydelig økonomisk vekst, sier Andresen.

Chile mangler energi

Kraften som turbinene produserer skal inn på det chilenske sentralnettet og selges i spotmarkedet.

– Det har vært stor etterspørsel etter energi i Chile de siste årene, selv om finanskrisen har dempet dette noe, sier Andresen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.