BYGG

Prefabrikkert i vinden

FIKS FERDIG: Rørleggeren kopler til vannet, resten er gjort på forhånd i Pilestredet Park.
FIKS FERDIG: Rørleggeren kopler til vannet, resten er gjort på forhånd i Pilestredet Park. Bilde: Wavin
Joachim Seehusen
4. okt. 2006 - 08:12

Wavin har nylig avsluttet en leveranse på prefabrikkerte samlestokker til 129 studentboliger i Pilestredet Park i Oslo. Dette er det første større anlegget med prefabrikkerte elementer som selskapet har levert i Oslo.

Leveringen av komplette samlestokker ga en del utfordringer for konsulenten og installatøren: 129 hybler med 1 kurs sentralvarme i hver hybel. Varmen skal styres fra samlestokker som dekker 1-8 hybler. Disse samlestokkene skal være utstyrt med energimålere for hver hybel. I tillegg skal disse sentralene bygges inn i sjakt med maksimal 80 mm byggedybde.

Etter tett samarbeid mellom konsulent, installatør og Wavin ble det levert prefabrikkerte sentraler. Alle sentraler ble levert merket med sjaktnummer og hybelnummer slik at det aldri var tvil om hvor sentralen skulle plasseres og hvor rørene skulle kobles til.

– Det eneste rørleggeren måtte gjøre var å kople rørene, sier Lieth.

Han venter vekst, og tror ikke det tar lang tid før "alle" leverandører av komponenter også setter sammen skapene på forhånd. Fordelene med denne løsningen er flere: Prefabrikkerte skap er bedre tilpasset arkitektenes ønsker og konsulentenes vurderinger. De leveres fiks ferdig og kontrollert på byggeplass slik at det bør bli færre feil. Ved siden spart tid til montering slipper også rørleggeren tidkrevende plukk av deler hos grossist.

Lieth forteller at Wavin har mer enn ti års erfaring i å produsere prefabrikkerte VVS-installasjoner på samlebånd. Selskapet produserer sentraler til både vann og varme. Egne komplette sentraler for fjernvarme er det også blitt stor oppmerksomhet rundt og Lieth forventer stor etterspørsel i tiden som kommer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.