NETTARKIV

Posten får opp farten

24. sep. 2001 - 07:30

Den nye hovedpostterminalen for Vestfold og Telemark, som ble åpnet 31. august i Stokke i Vestfold, er en del av denne omleggingen. Inntil 400.000 brev skal etter planen gå gjennom anlegget hvert døgn. All post hovedsorteres maskinelt én gang og påføres strekkoder for videre sortering ved andre postterminaler i landet.

Færre terminaler

Når en konvolutt er lest av maskinen i Vestfold, får den en kode som gjør at tilsvarende maskiner, for eksempel i Trondheim, leser konvolutten på nytt og sorterer til riktig gateadresse eller postboks.

Ved å behandle posten i færre terminaler, skapes tilstrekkelig store volumer til å utnytte moderne, tekniske løsninger. Brevsorteringsmaskiner finnes også i Bergen, Drammen, Hamar, Kristiansand, Stavanger og Trondheim. I tillegg er to storbrevmaskiner for B4-format levert til Bergen og Trondheim. Posten har investert over 200 millioner kroner i sorteringsmaskiner og tilhørende utstyr.

Hovedpostterminalen for Vestfold og Telemark er det første bygget i den øvre delen av Borgerskogen industriområde i Stokke kommune. Hit kommer all post som skal til eller fra Telemark og Vestfold. Anlegget har vært i full drift fra 2. juli i år.

Optisk lesing

Brevsorteringsanlegget benytter et OCR-system, Optical Character Recognition, eller optisk karaktergjenkjenning på norsk. Systemet skal etter hvert klare å lese minst 90 prosent av sendingene, til og med nokså utydelig håndskrift.

60 prosent av adressene gjenkjennes for sortering til gateadresse eller postboks. Ytterligere 20 prosent sorteres til postnummer. I løpet av det første driftsåret finjusteres systemet slik at leseratene økes trinnvis med fem prosent etter seks måneder og ytterligere fem prosent de neste seks måneder.

Videokoding

Der det optiske systemet må gi tapt, står videokoding klar til å overta for å gjenkjenne sendingens adresse. En videooperatør arbeider mot en skjerm som viser videobilde av brevets adressefelt. Så sant det er mulig å tyde det som står der, koder operatøren adressens postnummer ved hjelp av tastaturet.

Dette brevet kan nå befinne seg i en ventesløyfe i sorteringsmaskinen, og påføres videokodingen og blir sortert til riktig uttak. Dersom brevet har forlatt ventesløyfen, blir brevet påført en identifikasjonskode og sortert ut, for så å bli matet inn i maskinen på nytt.

Under denne omkjøringen leses identifikasjonskoden. Denne sammenholdes med postnummeret fra videokodingen, såkalt offline videokoding, og brevet kan sorteres ut til riktig uttak.

Nettverk

Hver hovedpostterminal har en egen teknisk stab for å holde sorteringsmaskinene i operativ stand kontinuerlig. To ingeniører og to fagarbeidere er på plass i Stokke.

All programvare til sorteringen er skreddersydd til formålet.

To store nettverk sørger for å ta hånd om datamengdene; et 10 Mbits kontrollnettverk for logisk styring av maskinen og et 100 Mbits Image-nettverk, blant annet for å betjene all bildeinformasjonen i OCR-systemet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.