KRAFT

Positiv til thorium

Ole K. Helgesen
29. okt. 2007 - 08:14

Selv om informasjonen som siver ut fra thoriumutvalget ikke er målbart, mener professoren å ane retningen.

– Det er lite som lekker ut fra thoriumutvalget, men jeg har vanskelig for å tro at det vil stille seg negativt, for det er fornuftige mennesker som sitter der, sier Lillestøl, som likevel frykter fransk innflytelse.– Franskmannen i utvalget er skeptisk til dette konseptet i utgangspunktet. Han vil heller at Norge skal satse på 4. generasjons kjernekraft, i likhet med Frankrike. Derfor kan han bli vanskelig å få med seg, sier Lillestøl. Franskmannen han sikter til er Thierry Dujardin i Nuclear Energy Agency (NEA).Klart om 15 år

Lillestøl, som er knyttet til European Organization for Nuclear Research (Cern), tror utvalget vil være spesielt positive til bruk av thorium i en rubbiarektor.

Rubbiareaktoren er utviklet av Cern-forsker Carlo Rubbia. En slik reaktor bruker en partikkelakselerator for å omdanne thorium til uran, som brukes som brensel i reaktoren.

En rubbiareaktor er lettere å stoppe hvis noe går galt, og den produserer mindre langlivet avfall enn dagens tradisjonelle uranreaktorer.

Gjenstående FoU-arbeid

Den største utfordringen er at det må utvikles en ny og sterkere akselerator som produserer store mengder nøytroner som omdanner thorium til uran som så blir til brensel i reaktoren.

Men Lillestøl hevder at et mindre pilotprosjekt kan settes sammen av eksisterende komponenter i løpet av fem år.

– Et kommersielt thoriumkraftverk kan stå klart 10 – 15 år etter det.

Utrolige muligheter

Lillestøl har lenge kjempet hardt for å overbevise politikerne og industrien om at kjernekraft basert på thorium kan bli et nytt norsk industrieventyr.

Han vil at Norge skal ta en lederrolle og utvikle teknologi som kan eksporteres med enorme gevinster.

Beste CO 2-frie alternativ

– Jeg håper politikerne ser de enorme energiutfordringene verden står overfor. Energiforbruket i verden har nå en doblingstakt på 20 år. Dette lar seg ikke løse med CO 2-håndtering og vindmøller. Samtidig representerer teknologien utrolige eksportmuligheter for norsk industri, sier Lillestøl.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Åpner for bruk av thorium

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.