FORUM

Populistisk miljøjournalistikk

19. nov. 2007 - 13:49

MILJØ: Jeg setter pris på TU som en informasjonskilde til teknologi og teknologiutvikling i Norge. Stort sett har jeg inntrykk av at journalister i TU har god bakgrunnskunnskap og at det benyttes pålitelige kilder. Når jeg leser om kandidat 3 til Årets ingeniørbragd 2007 i TU nr. 3407, lurer jeg på om min oppfatning må revurderes. Dette forslaget omhandler en idé til forbrenningsmotor med «nytt» prinsipp som skal redde verden med lavere energiforbruk og null CO 2-utslipp. Dette er altså en kandidat til det TU kaller Norges høyeste ingeniørutmerkelse. Bør ikke TU kontakte noen som har peiling på forbrenningsmotorer for å vurdere løsningen? Det er tydelig at dette ikke er gjort. Denne ideen er verken innovativ eller spesielt lovende:

– Vippearmen fungerer som en omlenking, dette gir bare økt friksjon. Dersom vi omplasserer svinghjulet og overføringsstag, ser vi at dette er en helt vanlig 4/2 takts motor.

– Det tas ikke ut effekt fra svinghjulets aksel. Men svinghjulet må dra stempelet gjennom resterende 3 takter, deriblant kompresjon. Samt at det må holde generatoren gående. Det er ikke riktig å kalle dette svinghjulet ubelastet.

– Begrunnelsen for tap pga. ugunstig kraftoverføring er feil. At stempelstanga kan virke tilnærmet normalt på vippegeneratoren, har ingen positiv effekt.

Får man spalteplass i TU om man koker sammen en plausibel historie krydret med lave CO 2-utslipp? Skjerp dere TU, dette holder ikke til påstanden «Norges fremste på teknologi».

Håkon Solberg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.