IT

– Popcorn Time er som Netflix for pirater

Vil bli forsøkt blokkert i Norge.

Den nye strømmetjenesten «Popcorn Time» gjør det mulig å strømme torrentfiler og har et enkelt brukergrensesnitt.
Den nye strømmetjenesten «Popcorn Time» gjør det mulig å strømme torrentfiler og har et enkelt brukergrensesnitt. Bilde: Skjermdump
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
12. mars 2014 - 18:00

Flere medier både i Norge og internasjonalt har kastet seg på nyheten om streamingtjenesten «Popcorn Time». Tilsynelatende var nyhetsstedet Torrent Freak først ute med saken.

De beskriver tjenesten som muligens Hollywoods verste mareritt.

Teknobloggen TechCrunch beskriver Popcorn Time som et Netflix for pirater.

Tjenesten gjør det mulig å strømme torrent-filer gratis.

Les også: Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider

Vil blokkere

Generalsekretær Willy Johansen i Norsk videogramforening bekrefter at de har fått med seg nyheten om «Popcorn Time». Han er ikke begeistret.

– Vi ser at det dukker opp slike tjenester, og vi har en jobb å gjøre for å få blokkert slike tjenester i Norge, sier han til Teknisk Ukeblad.

Johansen er også sentral i den nystiftede Rettighetsalliansen, som består av flere rettighetshaverorganisasjonen.

– Vi har et problem med det, og kommer til å jobbe med det i Rettighetsalliansen. Vi må bruke alle lovlige midler for å få blokkert slike tjenester, sier han.

Rettighetsalliansen holder for tiden på med å samle inn bevis med tanke på å få blokkert nettsider og tjenester som de mener legger til rette for ulovlig fildeling og krenkelse av opphavsretten.

Les også: Slik samler de bevis for å stoppe Pirate Bay i Norge

«Vi tar intet ansvar»

Er det lovlig? spør folkene bak Popcorn Time-prosjektet på deres q&a-side. Svaret de oppgir er at det er helt avhengig av hvor du er fra.

«Vi bruker torrent-filer, så dersom du virkelig bryr deg, bør du google jussen rundt disse protokollene der du bor», skriver de videre.

På denne siden oppgir prosjektet at du som bruker også seeder, altså er med på å dele, de filmene du ser. I vilkårene for programvaren heter det også at alle filmene blir hentet fra YIFY-filmdatabasen.

«Ved å se en film med denne programvaren kan du bryte opphavsretten avhengig av ditt lands lover. Vi tar intet ansvar», heter det videre i vilkårene.

Les også: EU vil tvinge Apple over på USB

Enkelt som Netflix

Bak programvaren står en designer fra Buenos Aires.

Målet hans var å gjøre torrentteknologi enklere å bruke. Nå er det blitt like enkelt som Netflix, skriver Torrent Freak.

Hele prosjektet er basert på åpen kildekode og etterhvert har utviklere fra hele verden kastet seg på.

– Vi forventer ingen juridiske problemer. Vi lagrer ingenting og ingen av utviklerne tjener penger. Det er ingen reklame, ingen premium-kontoer og ingen abonnementsavgifter eller noe slikt, sier den angivelige opphavsmannen Sebastian til Torrent Freak.

Les også:

Slik unngår du spoilere på House of Cards

Nå starter piratjakten i Norge

Russiske hackere: Tilgang til andres e-post: 1080 kroner  

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.