BYGG

Polske snekkere blir igjen i Norge

Mona Sprenger
14. mars 2007 - 11:39

Norge er det landet i Norden som tapper Polen for flest arbeidere. Men nå er arbeidskraftreservene i det ferske EU-landet tømt.

– Byggenæringen i Polen går nå, etter en langvarig nedgangsperiode, så det suser. Det er stor optimisme i polsk byggenæring, men mangel på kvalifisert arbeidskraft har blitt et stort problem.

Hindrer polsk næring

Opptil 63 prosent av bedriftslederne mener at mangel på arbeidskraft er den største barrieren for polske bedrifter.

– Det kan være at Polen har blitt en del av det nordiske arbeidsmarkedet. Det er forbløffende få som har planer om å flytte hjem. Dette kan være en ny innvandringsbølge, mener Fafos Line Eldring. Hun er prosjektleder for rapporten som Fafo har utarbeidet på oppdrag fra blant annet Byggenæringens Landsforening (BNL).Krise i fagutdannelsen

– Samtidig er det krise i den polske fag- og yrkesopplæringen. Fagutdanning i byggfag er "ut" blant polsk ungdom. Lav lønn, lav status og usikre ansettelsesforhold gjør disse yrkene upopulære.

Norge er en vinner

Eldring har reist rundt i Polen og intervjuet ulike aktører i næringen. Ingen hadde noe tro på en rask returbølge. Norske lønninger er fortsatt mye høyere enn polske, og mange har fått smaken på det norske arbeidslivet.

– Det er en del trekk ved det polske arbeidslivet som gjør det bedre enn det polske. Norsk byggnæring er en vinner i Norden. Det skyldes delvis etterspørselen etter arbeidskraft, men også næringens erfaring med å integrere polske arbeidere i de gode norske arbeidsforholdene, sier Eldring.

Hardere konkurranse

Likevel er det ingen tvil om at konkurransen om arbeidskraften hardner til. Nå må den norske byggenæringen skikke seg vel, mener adm. direktør i Byggenæringens Landsforening Sverre a. Larssen.

– Dette stiller nye krav til den norske næringen. Nå må vi oppføre oss skikkelig for å få de til å bli i Norge. Vi kan takke utlendingene for den kraftige veksten i bransjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.