PRODUKSJON

Polsk vikling

Lodz, Polen: ABBs mest avansert transformatorfabrikk ligger ikke i Sveits eller Sverige, men i Polen.

I byen Lodz, to timers kjøretur vest for Warszawa, fant ABBs konsernledelse den rette blandingen av ekspertise og gå-på-vilje da den skulle investere i en ny produksjonslinje for transformatorer.

Lodz (uttales vodsj på polsk) er Polens nest største by og et gammelt industrisentrum.

Fabrikken som produserer distribusjonstransformatorer, er den første som har integrert alle IT-systemene i ett. All informasjon legges inn bare én gang og er tilgjengelig for alle ledd videre i prosessen. Behovet for papir reduseres nærmest til null.

Ifølge ABBs egne undersøkelser var normal leveringstid for distribusjonstransformatorer fem uker, mens produksjonstiden bare var fem dager. Mange involverte gjorde at all informasjon ble sjekket flere ganger og lagt inn på nytt. Det tok tid.

ABB har tatt egen medisin og installert et datasystem som får alt til å henge sammen, fra selgeren gir et tilbud til transformatoren er hos kunden.

Papirløst

Basert på kundens krav kan selgeren gi et pristilbud nærmest på direkten fra sin PC. Når bestillingen er bekreftet, henter de som skal produsere transformatorene dataene opp på sin terminal.

Ved hver maskin i produksjonsprosessen står en datamaskin der operatøren henter frem serienummeret på ordren. Han ber deretter datamaskinen laste ned innstillingene til maskinene, for eksempel til vikling av kobbertråden i transformatoren.

Siste stopp er teststasjonen. Strømmen blir koblet til og måledataene sammenlignet med spesifikasjonene. Dersom alt er i orden, sendes transformatoren til kunden. Istedenfor kilovis med papirdokumentasjon følger det med en CD der all informasjon om produksjonsprosessen, testresultatene og håndbøker ligger lagret.

Utstillingsvindu

Transformatorfabrikken i Lodz er den første der ABB har integrert hele informasjonsgangen i et industrielt IT-system. Investeringen har kostet nærmere 60 millioner kroner.

- I Lodz fant vi den rette motivasjonen hos folkene som arbeider her, sier direktør Brice Koch, leder for ABBs distribusjonstransformatorer som har 30 fabrikker verden over.

Nå skal flere følge etter. Men økt hastighet og høyere produktivitet vil ikke føre til stengning av fabrikker:

-Vi har 14 prosent markedsandel, la oss ta resten, sier han.

Direktør Miroslaw Gryszka i ABB Polen tror ikke at høyere polske lønninger skal svekke konkurranseevnen når Polen blir med i EU .

- Vår fabrikk har allerede samme produktivitet som svenske fabrikker, sier han. Polen har i flere år forberedt seg på EU-medlemskap. I 1990 gikk mesteparten av eksporten til Sovjetunionen og Kina. I dag eksporteres hele 90 prosent av produksjonen på 6500 distribusjonstransformatorer til Europa og USA.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.