SAMFUNN

Polsk miljø-invitt

Claude Olsen
12. juni 2003 - 10:28

Warszawa: Norge og fem andre land har bidratt til å bygge opp miljøfondet Ecofund ved å ettergi ti prosent av Polens gjeld til landene.

Polen følger nå EUs miljøkrav.

- Det er gode muligheter for norske selskaper til å få midler fra fondet i polske prosjekter, sier handelsråd Ole Sundnes ved Eksportrådets kontor i Warszawa.

21. november i år vil Eksportrådet arrangere et seminar i Warszawa for norske bedrifter med miljøteknologi.

Polske myndigheter har sendt signaler om at de gjerne ser norske bedrifter får oppdrag for at ikke Norges bidrag til Ecofund skal være en ren gave.

Billig

Eksportrådet og SIVA har fått ris i norske medier og blant norske politikere fordi de har hjulpet norske bedrifter til å etablere seg ute. Regjeringen har stoppet støtten til slike prosjekter.

Med arbeiderlønninger i Polen som er bare10-20 prosent av norske lønninger, samt en arbeidsledighet på 15-20 prosent, er det lett å se regnestykket til norske bedriftsledere. Men de lave lønningene gjelder bare "på gulvet". Lederlønningene ligger på norsk nivå.

Norske bedrifter vil derfor fortsette å sette ut deler av produksjonen, selv om Eksportrådet ikke lenger kan gi aktiv støtte.

Infrastruktur

Med polsk inntreden i EU neste år vil Polen dra nytte av EUs ulike fond, blant annet til infrastruktur. Veistandarden i Polen har langt igjen til vesteuropeisk nivå.

Den polske regjeringen har planer om å bygge veier for 74 milliarder kroner de neste femten årene. Her er det også plass for norske vegbyggere, men da må de komme på banen.

- Norske bedrifter venter og ser om prosjektene blir noe av, mens danske og svenske bedrifter driver salgsarbeid i forkant og driver lobbyvirksomhet overfor myndighetene, sier Sundnes.

Han sitter selv midt i et utviklingsområde. Warszawa får stadig flere moderne kontorbygg. Eksportrådet flyttet i fjor inn i et moderne forretningsbygg som har reist seg midt i et område med gamle, slitte bygårder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.