KRAFT

– Politiske tiltak virker

Trond Gram
19. mai 2009 - 13:12

De norske klimagassutslippene gikk ned med 1,2 millioner tonn, eller 2,2 prosent, i 2008 i forhold til året før.

Utslippene i fjor endte på 53,8 millioner tonn CO2-ekvivalenter, ifølge Statistisk sentralbyrå og Statens forurensningstilsyn.

Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, mener klimaet har fått en liten pause, og at nedgangen ikke kommer som følge av ny og mer ambisiøs klimapolitikk, men finanskrisen.

Les mer: Klimagassutslippene ned i fjor

– Politiske tiltak har begynt å virke

«Klimaminister» Erik Solheim er mer optimistisk, selv om også han innrømmer at noe av nedgangen skyldes dagens økonomiske situasjon.

– Selv om noe av dette skyldes finanskrisen, tolker jeg nedgangen også som et tegn på at politiske tiltak har begynt å virke. Næringslivet har investert i miljøteknologi slik at utslippene har gått ned, sier miljø- og utviklingsministeren i en melding.

Han er derimot enig med Haltbrekken i at det kreves fortsatt politisk innsats for å få ned utslippene ytterligere.

Mange nye virkemidler

– Vi må være forberedt på at det er nødvendig å innføre mange nye virkemidler for å få utslippene ytterligere ned, sier Erik Solheim.

De norske utslippene av miljøskadelige nitrogenoksider (NOx) gikk ned med om lag 15.000 tonn til 179.000 tonn i 2008.

Dette er en reduksjon på 8 prosent. Ifølge Gøteborgprotokollen skal utslippene reduseres til 156.000 tonn årlig fra 2010, ifølge pressemeldingen.

– Reduksjonen i NO x-utslippene viser at vi nå tar vesentlige skritt for å få overholde vår internasjonale forpliktelse. Avtalen vi inngikk med næringsorganisasjonene i 2008 vil sikre at vi kommer i mål, sier Solheim.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.