NETTARKIV

Politisk realist

31. aug. 2001 - 11:26

Der trivdes han som lektor, rådgiver, studieinspektør og undervisningsinspektør i realskole, gymnas og videregående i over tyve år. Her fikk cand. realen med studier innen nøytroner og antinøytroner brynt seg på mer enn kjernefysikk. Han fikk et drøss offentlige verv og tillitsverv i organisasjoner og han var aktiv kommunalpolitiker og ordfører i fødebyen Haugesund. I 1991 kom han så inn i sentralstyret i KrF, der den 59 år gamle Steensnæs nå er første nestleder. Da hadde han allerede sittet ved kongens bord som utdannings- og forskningsminister 1989-90.

Den reiseglade leder av Stortingets utenrikskomite innehar hjembyens hederstegn De fykende måker, og han fyker gjerne jorden rundt for å lære om andre lands kulturer, lederstrukturer og politiske liv. Noen hvite flekker gjenstår. Han har ikke besøkt Afrika sør for Sahara og sett lite til Latin-Amerika. Iran ser han på som et spennende land i fremtiden, etter som demokratiet spirer frem.

Også i litteraturen søker han historie, kultur og politikk. Skotten William Dalrymples bok om en reise fra Hellas til Egypt, I skyggen av Bysants, anbefaler han for alle TUs lesere.

I den fritiden han har, koser han seg med hammer og sag og går ikke av veien for å innrede familiens hus. Oppbyggelig hagearbeid med tørrmurer og gartnerspade gir ham fred i sinnet etter opprivende politiske debatter.

Steensnæs liker nappetakene i Stortinget og komiteene. Det viktige er å ikke gi urealistiske løfter.

Men selv en KrF-er kan ta seg vann over hodet. Det ble en tøff tur den gangen han lot seg provosere til å svømme over en elv på Lista. Da han på skjelvende ben stavret seg på land var han antagelig glad for at han ikke hadde prøvd seg på Nilen.

Innen dataprogrammer og utstyr er han derimot ikke redd for å prøve seg, datafreak og tidligere styreformann i Elektronisk Universitet Norge A/S som han er. Med ballast fra UiO og interesse for data leser han med glød datablader og utnytter internettmulighetene. Og skulle anledningen på nytt by seg til å stille opp ved kongens bord, er han nok ikke fremmed for den utfordringen heller.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.