OLJE OG GASS

– Politisk prosjekt med stor risiko

Ole K. Helgesen
25. okt. 2007 - 14:40

Godzimirski mener StatoilHydros avtale med Gazprom er et tydelig politisk signal om et større norsk-russisk samarbeid i nordområdene.

– Billateralisering av forholdet mellom Russland og Norge kan skape store problemer for norske myndigheter og StatoilHydro. Det er jo en enorm forskjell på kjøttvekta, påpeker Godzimirski overfor TU.no.

Pjokker

Han mener StatoilHydro blir smågutter i forhold til Gazprom.

- Forskjellene er ikke akkurat mindre når man setter de to landene opp mot hverandre. Derfor skal man ikke se bort ifra at russerne overkjører nordmennene, sier Godzimirski.Politisk spill

Han forteller at StatoilHydro må være forberedt på å bli blandet inn i et stort politisk spill.

– Gazprom er ikke et hvilket som helst selskap. Den solide økonomien i selskapet gjør at Putin kan bruke det som et politisk instrument. Det er nytt for StatoilHydro å samarbeide med et slikt selskap, og det kan skape mange forskjellige utfordringer.Spark mot amerikanerne

Russlandeksperten tror det kan være et spark mot amerikanerne når Putin nå vender seg til Jens Stoltenberg.

Forholdet mellom de to stormaktene har kjølnet i det siste, blant annet som følge av amerikanernes planer om et rakettskjold i Øst-Europa.

– Putin tar i bruk splitt- og herskteknikk. Det er bare å se på den politiske debatten som har vært i forkant av den avgjørelsen som nå er tatt. I begynnelsen var Putin klar på at gassen skulle i rør til Vest-Europa. Men så begynte han å snakke om at gassen skulle fraktes som LNG med skip til det amerikanske markedet. Og når forholdet til USA ble mer anspent, skulle gassen til Europa likevel, sier Godzimirski.

Enorme utfordringer

Nupi-forskeren forteller at han tar imot nyheten om StatoilHydros Shtokman-engasjement med blandede følelser.

– Det er et spennende prosjekt, men det er mange ulike typer risiko knyttet til det. De tekniske utfordringene i utviklingen av gassfeltet er enorme. Dessuten vet vi lite om de økonomiske betingelsene StatoilHydro får ved å inngå i selskapet som skal bygge ut feltet. I tillegg kommer den politiske dimensjoner som kan skape mange problemer, sier Godzimirski.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.