IT

Politisk ja til TeliaSonera-oppkjøp

PAKKER KOFFERTEN: Jon Fredrik Baksaas i Telenor skal til Barcelona for å møte resten av verdens mobilelite.
PAKKER KOFFERTEN: Jon Fredrik Baksaas i Telenor skal til Barcelona for å møte resten av verdens mobilelite. Bilde: Telenor
Leif Hamnes
17. juni 2008 - 08:29

Ifølge avisens kilder foreligger det en stilltiende aksept fra regjeringen om at Telenor kan jobbe videre for å innlemme den svensk-finske telegiganten TeliaSonera i sitt forretningsimperium.

TeliaSoneras videre skjebne fikk kom nylig i fokus da France Telecom la inn et bud som ikke ble akseptert.

Les også: Fransk åpning for 1,2 millioner mobilkunder

Ber Telenor kjøpe TeliaSonera

Staten må ut

Om TeliaSonera skal bli norsk, er det ifølge Aftenposten mest sannsynlig at det skjer ved at staten reduserer sin eierandel fra dagens 54 prosent i Telenor, til 34 prosent i et eventuelt sammenslått TeliaNor.

Om Staten derimot vil beholde sin andel, har telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie tidligere anslått at prislappen for Dag Terje andersen blir i størrelsesorden 100 milliarder kroner.

Les også: Må bla opp 100 mrd for TeliaSonera

Dersom staten derimot blir sittende med 34 prosent, må den bidra med 30-40 milliarder kroner for oppkjøpet, anslår Aftenposten, som mener dette kan finansieres på samme måte som kjøpet av en stor eierandel i det som da het Aker Kværner (nå Aker Solutions) i fjor sommer.

Les også:

Røkkes jubelår

Telenors valg

Dermed er det opp til Telenor og Fredrik Baksaas selv om TeliaSonera er interessant nok.

Den svenske regjeringen åpnet for salg av sin TeliaSonera-eierpost på 38 prosent i fjor. Om Telenor skulle kjøpe opp TeliaSonera blir sluttresultatet verdens tredje største mobiloperatør, selv om en rekke selskaper vil måtte selges ut av konkurransehensyn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.