IT

Politisk it-kontroll

SYNLIG: For første gang får fornyingsminister Rigmor Aasrud synlig bistand fra regjeringen og statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i arbeidet med digital forvaltning.
SYNLIG: For første gang får fornyingsminister Rigmor Aasrud synlig bistand fra regjeringen og statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i arbeidet med digital forvaltning. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
1. juni 2011 - 08:04

Norge sakker akterut i forhold til resten av Europa i moderniseringen av offentlig sektor med digitale tjenester.

Det viser EUs E-Governmentstudie.

Årsaken er mangel på samarbeid, regler som er utgått på dato og dårlig politisk styring.

Les også: Kritisk behov for å samle Data-NorgeStatus

Dette er status, slik den ble oppsummert på E-forvaltningskonferansen i regi av Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) denne uken.

Det er også konklusjonene i Difis rapport "Digitalt førstevalg – en kartlegging av hindringer og muligheter".

Les mer her: Hun må være sjefenAmbisjoner

Konferansen tar fatt i de politiske utfordringene med å bygge den nye digitale forvaltningen, og under åpningen tirsdag kom to statsråder med klare signaler fra regjeringen om at den jobber med å løse utfordringene.

– Er det ikke en naturlig ambisjon at Norge skal ligge fremst i utviklingen og bruk av digitale tjenester? Vårt mål er at digitale tjenester skal være så gode at folk foretrekker disse framfor tradisjonelle tjenester, sa statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor.

SNUOPERASJON: Difi-direktør Hans Chr. Holte (t.v.) leder digitaliseringen av offentlig sektor, og på e-forvaltningskonferansen ble han lovet politisk drahjelp av statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og it-minister Rigmor Aasrud. Espen Zachariassen

Raskere

– Vi ser at andre land utvikler seg raskere enn oss, og da må vi få opp farten, poengterte han.

Etter at Difi-rapporten, også kalt DaVinci-rapporten, var klar lovet fornyingsminister Rigmor Aasrud å ta tak i problemet som flere pekte på:

It-prosjektene mangler en skikkelig politisk grep på tvers av departementene.Har en plan

– Vi har nylig begynt jobben med å lage vår egen Digital Agenda. Den skal sørge for å skape både sterkere prioriteringer og en overordnet plan for digitalisering av offentlig sektor, lover hun nå.

Les mer: Digital Agenda på norskGamle regler

Forvaltningen er regelstyrt, men reglene er ikke tilpasset digitale arbeidsmetoder.

I praksis kan det handle om at Skatteetaten kan spare mye penger på å sende deg meldinger elektronisk. Men hvis du ikke har åpnet det elektroniske brevet innen sju dager, er etaten forpliktet til å sende deg det samme brevet i en konvolutt.Ikke på greip

– Dette henger ikke på greip. Vi krever ikke at noen passer på at du åpner konvolutten innen en uke. Nå starter vi arbeidet med å endre eforvaltningsforskriften, sier Aasrud.Les også: Proffere it-samkjøring i kommunene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.