KRAFT

Politikere velger vannkraft

Solbergfoss kraftverk.
Solbergfoss kraftverk. Bilde: E-CO Energi
26. jan. 2009 - 08:58

Et flertall i folket foretrekker vindmøller, mens de folkevalgte holder en knapp på vannkraft, viser en fersk undersøkelse.

Men både de folkevalgte og et klart flertall i befolkningen er enige om at vi må bygge ut mer av både vind- og vannkraft, av hensyn til klimaet, viser spørreundersøkelsen, som er foretatt av Opinion.

Flere for vind

54 prosent av Norges befolkning mener at vindkraft er et av de mest effektive tiltakene for at Norge skal oppnå mer klimavennlige energiløsninger.

Troen på og entusiasmen for vindkraft er størst i Oslo, der hele 60 prosent mener at dette er en foretrukket løsning.

Blant politikerne på Stortinget peker 50 prosent på utbygging av vannkraft som et av de viktigste klimatiltakene for Norge i fremtiden.

I befolkningen mener 40 prosent det samme. I alt 47 stortingspolitikere deltok i undersøkelsen, som ble foretatt i perioden 21. desember i fjor til 15. januar i år.

Vil bygge ut

Nesten ni av ti nordmenn er enige i at hensynet til klimaet tilsier at vi bygger ut mer vindkraft og vannkraft, og på Stortinget sier åtte av ti seg enig.

– Dette er svært interessante funn, og viser at det er en stor forståelse for at det er viktig med økt satsing på fornybar energi, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening (EBL).

Sammen med utbygging av vindkraft er det energieffektivisering av industrien som scorer høyest blant nordmenn flest.

Hele 54 prosent av befolkningen mener dette er blant de viktigste tiltakene som kan bli satt i gang. I det politiske miljøet er det imidlertid ikke like stor tro på dette tiltaket. Der svarer kun 35 prosent at dette er blant de viktigste tiltakene.

Tankesmie

Undersøkelsen er utført for EBL foran Grønn Boks Energy Camp, en tankesmie med Norges fremste energieksperter som starter 27. januar.

Bak Grønn Boks Energy Camp står flere organisasjoner som er aktive innen energi og miljø: Energibedriftenes Landsforening (EBL), Enova, Natur og Ungdom, Norges Naturvernforbund og Bellona.

58 eksperter skal isoleres i 48 timer for å finne de åtte mest effektive tiltakene for å redusere Norges klimautslipp innen 2020. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.