SAMFUNN

Politiker med smil

22. juni 2000 - 15:55

Kvinneandelen er ikke stor blant dataingeniørene. Kombinasjonen teknolog og toppolitiker er heller ikke vanlig. Derfor er Arbeiderparti-ordfører Anne-Grete Strøm-Erichsen derfor en sjelden fugl. Hun får i tillegg æren av å bli Bergens første byrådsleder – når landets nest største by innfører parlamentarisme fra 27. juni.

– Jeg er kanskje spesiell, ikke bare ved at jeg er ingeniør, men også ved at jeg kommer fra næringslivet. Det ser jeg som en berikelse. Siden jeg har jobbet som konsulent, er jeg dessuten vant til å stille spørsmål, smiler hun.

Tidligere i år kåret Bergens Tidende femtiåringen Strøm-Erichsen til årets bergenspolitiker – og kalte henne "en ung bergenstøs som ikke gjør politikk mer alvorlig enn den bør være."

Hun er utdannet ved Bergen Ingeniørhøyskole og har jobbet i USA og ved Universitetet i Bergen før hun i 1984 gikk inn i IT-bransjen i hansabyen – hennes hjemby. Hun har vært med på å etablere Talesystemer Siemens Nixdorf og arbeidet i flere år som seniorkonsulent i Business Data Consulting (BDC).

Dataingeniøren har engasjert seg politisk siden begynnelsen av 1980-tallet og er hittil valgt inn i bystyret fire ganger. For noen år siden greide hun, som kommunalråd med ansvar for undervisning, å øke PC-tettheten betraktelig i bergensskolene – gjennom et samarbeid mellom kommunen og næringslivet. – Vi tenkte langsiktig og ønsket å stimulere interessen for realfag blant elevene. Initiativet tilførte skolene 1000 PC-er i året uten skyhøye budsjetter.

Rollene som politiker og teknolog kombinerer hun gjennom styrevervet i Bergen Industriutvikling AS, som har sterk tilknytning til Høyteknologisenteret i Bergen. Ut fra det samme miljøet springer nettverkselskapet IT Vest (TU 16/2000). – IT-bransjen følte at de var seg selv nok og ønsket å synliggjøre seg, forteller Strøm-Erichsen.

IT Vest ble etablert i januar 2000 og skal være katalysator for gode ideer ved å samle folk fra næringsliv og investorer. Bergen kommune har satt av ti millioner kroner til å utvikle IT- og kunnskapsnæringen. Målet er å utvide byens næringsliv ut over det Bergen tradisjonelt er kjent for.

Strøm-Erichsen er gift og har to voksne barn. Den lille fritiden bruker hun gjerne til å se håndball og basket, av og til teater. Ellers prøver hun å få en frihelg i måneden for å dra til hytta i Hol kommune.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.