– Politiets systemer bør forbedres

– Politiets systemer bør forbedres
VIL FJERNE SØPLA: Instituttleder og professor ved Institutt for Informatikk ved UiO, Morten Dæhlen, sier det rent teknisk ikke er vanskelig å kontrollere aktivitetene på nett. Bilde: Leif Hamnes

Politiets systemer for å fange opp ulovligheter på nettet bør forbedres mens vi andre må jobbe med holdninger og etiske spørsmål.

Det sier leder for Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, Morten Dæhlen, til NTB.

Les også: – Alle data ser ut til å være intakt

Ikke sensur

Han leder ett av de raskest voksende studier i Norge, med 2.000 studenter på plass fra kommende høst.

Dæhlen bekrefter at det rent teknisk ikke er vanskelig å kontrollere aktivitetene på nett slik som politiet allerede gjør ved avsløringene av barnepornografisk materiale.

– For Norge vil det aldri være aktuelt å sensurere innhold på nettet, men det er likevel et problem at vi heller ikke klarer å få fjernet all søpla, sier Dæhlen.

Les også:

Må fange opp

Han mener politiet bør gis ressurser som sikrer at systemene fanger opp ulovlig virksomhet, men understreker samtidig hvor viktig det er at nettet kan være åpent for alle.

– Sensur eller andre former for inngrep fra myndighetenes side er uholdbart, men det er påfallende at stadig flere av våre studenter velger innholdsorienterte retninger i et studium som i utgangspunktet er teknologisk, sier Dæhlen.

Les også: La ut terrormanifest før angrepene