BYGG

Redningsmannskaper søker i skredområdet

Politiet sender bakkemannskaper inn i skredområdet på Ask i Gjerdrum, over to døgn etter at skredet startet.

Et nytt oversiktsbilde fra NVE, som viser ødeleggelsene etter skredet i Gjerdrum.
Et nytt oversiktsbilde fra NVE, som viser ødeleggelsene etter skredet i Gjerdrum. Jaran Wasrud/NVE
1. jan. 2021 - 10:00

Redningsmannskapene er nå nede i skredområdet i Gjerdrum, opplyser politiet. Søket har begynt.

– Vi er nede med mannskaper fra Usar, og vi har også politihunder inne, samt støtteapparat for å kunne få folk fort ut dersom nødvendig, sier innsatsleder Roy Alkvist i politiet.

Der vil de lete gjennom det som Alkvist karakteriserer som «én til to boliger». En brolegger fra Forsvaret er fraktet til Gjerdrum, men denne er foreløpig ikke tatt i bruk fordi den regnes som for tung for det aktuelle området i skredet hvor det nå søkes i.

Nødetatene har isteden lagt ned styrofoam-plater som vil ligge som dominobrikker nede på gjørma i skredområdet. Dermed kan de bevege seg mer trygt der nede, opplyser politiet.

– Vi overvåker hele tiden grunnforholdene der det nå jobbes, samt ute i det øvrige terrenget i skredgropen. Vi har satt inn store ressurser for å gjøre denne operasjonen så trygg som mulig, sier regionsjef Toril Hofshagen i NVE.

Operasjonen startet ved 11.30-tiden fredag formiddag. Det er ennå ikke gjort noen funn.

10 personer savnet 

Fredag morgen var det fortsatt ti personer som ikke er gjort rede for etter leirskredet. Fram til nå har det vært for utrygt for letemannskapene å lete med bakkemannskaper.

Det snør fortsatt i skredområdet fredag morgen.

Planen er å sende inn gruppen med svenske redningseksperter som har kommet til Gjerdrum, sammen med norske hundeførere.

– Vi har flere å spille på, men vi må tenke sikkerhet, for det er som sagt et farlig område, sier operasjonsleder Lund.

Leter etter overlevende

Aksjonen i Gjerdrum har fortsatt status som en redningsaksjon der man søker etter overlevende. Politiet varsler at søkene på bakken vil være konsentrert i de områdene der det er størst sannsynlighet for å finne folk i live.

Søket natt til fredag ga ingen funn.

Styrofoam-plater lastes av en lastebil til bruk i letearbeidet som fredag fortsetter etter leirskredet i Gjerdrum. <i>Foto:  NTB</i>
Styrofoam-plater lastes av en lastebil til bruk i letearbeidet som fredag fortsetter etter leirskredet i Gjerdrum. Foto:  NTB

– Letemannskapene har ikke gjort funn. Søket i natt har foregått med droner, sier operasjonsleder Karianne Knutsen i Øst politidistrikt til NTB.

Hun understreker at de fortsatt har håp om å finne folk i live. Sent torsdag kveld ble en av hundene som har vært savnet etter skredet funnet i god behold.

Hund gjenforent med eieren

– Hunden er i god behold og er gjenforent med eieren, som ikke er blant de savnede, forteller Knutsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hunden ble funnet klokken 22.43 torsdag kveld. Dagbladet , som først meldte om funnet, skriver at hunden ble funnet ved hjelp av varmesøkende kamera. Hunden ble reddet opp fra rasområdet med redningshelikopter.

Dette er den andre hunden som er reddet ut av området i god behold. Tidligere på nyttårsaften ble dalmatineren Zajka reddet.

Skredet gikk klokken 3.59 natt til onsdag. Totalt skal det være 31 boenheter som er tatt av skredet, fordelt på ni bygg. I tillegg kommer seks garasjehus med fem garasjeplasser hver.

Det er fremdeles fare for at hus kan rase etter kvikkleireskredet i Ask i Gjerdrum.
Les også

Hus har flyttet seg 400 meter – politiet har håp om å finne overlevende

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.