IT

Politiet skal unngå flere "lommemenn"

NSKER FLERE: Politiet i Oslo mener at de kunne ha spart betydelige summer hvis bruken av  videokonferanse ble mer utbredt.
NSKER FLERE: Politiet i Oslo mener at de kunne ha spart betydelige summer hvis bruken av videokonferanse ble mer utbredt. Bilde: RAGNA KRONSTAD
Leif Hamnes
14. jan. 2008 - 12:12

I dag ble SiriusIT og TietoEnator gitt oppgaven å forsyne hele den norske justissektoren med et felles datahåndteringssystem.

Sentralt i leveransen står EMCDocumentum, som allerede benyttes av politi i flere land, og søkeverktøy fra nylig oppkjøpte Fast.

Snakket ikke sammen

– Vi så at vi hadde store vedlikeholdskostnader og mange inkompatible informasjonssiloer rundt om i departementet, og ønsket en standard plattform. Med dette får vi nå en enhetlig informasjonsarkitektur, noe som gjør at vi tar kontroll over hele verdikjeden, sier direktør Lars H. Bøhler i Politiets data- og materielltjeneste.

– Forandrer hverdagen

Et felles system skal altså implementeres for 15 000 ansatte, 27 politidistrikter, fem statsadvokatembeter, Riksadvokatembetet og fengselsmyndighetene.

Spesialavdelingene Økokrim, Kripos og PST er også blant dem som får nyte godt det nye verktøyet.

Kobler flere kilder

Ifølge leverandøren TietoEnator vil det nye systemet omfatte løsninger for påvisning av økonomisk kriminalitet, web- og intranettportaler, kriminalregister, grensekontrollsystemer, foto/videoarkiv og overvåking av nettkriminalitet.

– Plattformen vil gi et intelligent og effektivt system for gjenfinning, deling og utveksling av informasjon, noe som vil forandre arbeidsdagen til det bedre for mange funksjonærer i politi og rettsvesen, lover Thomas Heiskel, leder i TietoEnator Digital Innovations.

Enorm datamengde

Datamengden i justissektoren er velegnet til å framskaffe samordningsproblemer for noen hver. Flere hundre millioner dokumenter og registre ligger spredt på mer enn 500 servere.

Sektorens årlige multimedieproduksjon på 1,5-2 terabyte lyd, 4-5 terabyte video og 150-200 gigabyte bilder krever også sitt.

Justisdepartementet og TietoEnator legger nå planer for prosjektgjennomføringen og er enige om at de første resultatene bør være synlige allerede i 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.