Politiet har datatrøbbel

Politiet har datatrøbbel
Politiet skal være rammet av et virus som setter hele datasystemet ut av spill. Bilde: Colourbox

Etter det NTB kjenner til, startet problemene tidlig torsdag morgen.

– Vi har helt klart en utfordring. Det jobbes hektisk i vår IKT-avdeling for å finne problemet. Etter det jeg kjenner til, gjelder problemet hele landet, sier kommunikasjonsrådgiver Bente Klæstad i Politiets data- og materielltjeneste til NTB.

Også Politidirektoratet er rammet av problemene. Hva slags konsekvenser datatrøbbelet har forårsaket rundt om i distriktene, er det foreløpig ingen i sentralt politiet som vil kommentere.

– Ingen følger

Operasjonssentralen i Vestfold er en av dem som har hatt svarte skjermer. Torsdag formiddag hadde situasjonen bedret seg noe, men fortsatt er det dataproblemer.

– Vi har heldigvis ikke hatt noen spesielt store hendelser, derfor har ikke problemene fått spesielle følger, sier operasjonsleder Einar Paulsen i Vestfold politidistrikt til NTB.

Men han innrømmer at dataproblemet kunne ha skapt store problemer hvis en større hendelse hadde inntruffet.

– Alt foregår jo på data nå, og da blir det vanskelig å få gjort noe, sier Paulsen.

Kripos

Grunnen til problemene skal være et virus, bekrefter Politiets data- og materielltjeneste.

Politiets IT-systemer er fullt operative, men viruset vil skape forsinkelser i politinettet torsdag, opplyser politiet i en pressemelding.

For kort tid siden måtte Kripos ta ned hele dataanlegget sitt etter et kraftig hackerangrep. En medarbeider hadde åpnet en e-post eller klikket på en infisert nettside.

I løpet av kort tid måtte Kripos stenge ned datasystemene til drapsetterforskere, datakrimjegere og andre politieksperter i 24 timer, ifølge Bergens Tidende.

Les mer om: