BYGG

Politiet etterforsker NCC

FOR TYNN: Nederst på bildet kan man se at veggen er tynnere der boltene ble revet ut, og forårsaket raset.
FOR TYNN: Nederst på bildet kan man se at veggen er tynnere der boltene ble revet ut, og forårsaket raset. Bilde: Trond Lillebo, Hamar Arbeiderblad
Joachim Seehusen
6. mars 2007 - 09:00

BYGG: Kriminalavdelingen ved Hamar politikammer har nå overtatt saken fra Arbeidstilsynet. Bare flaks gjorde at ingen personer ble skadet da de 18 hulldekkelementene falt ned til bakken mandag 5. februar i år.

– Normalt koples politiet ikke inn i arbeidsulykker før det er personskader, men denne saken er såvidt alvorlig og prinsippiell at vil vil starte etterforskning, sier politioverbetjent Kåre Egil Roko. Han kan ikke antyde når det vil foreligge en avgjørelse fra politiets side, som foreløpig venter på en rapport fra Arbeidstilsynet.

Bæresystemet fungerte ikke

Det var om kvelden 5. februar i år at hulldekkelementer i fjerde etasje i det nye Biohuset ved Lærerhøgskolen i Hamar plutselig raste og rev med seg hulldekkelementer i de underliggende etasjene. Totalt 18 elementer raste sammen totalt. Sweco Grøner, som ble hyret inn av NCC for å finne årsaken til raset, skriver i sin rapport at bæresystemet ikke fungerte som forutsatt.

– Manglende utstøping eller fuging førte til at hulldekkene kunne bevege seg horisontalt, både på grunn av små skjevheter i bygget og vind. Da midlertidig understøttelse for montasje var fjernet, ble boltene som festet oppleggsvinkelen utsatt for større belastning, sier sivilingeniør Tron Kjølhamar som har utarbeidet rapporten fra Sweco Grøner.

– Den midlertidige støtten skulle ikke vært fjernet før det var fuget.Mangelfull utførelse

I tillegg var det brukt underdimensjonerte bolter som ikke var festet som forutsatt. (omtalt i TU 05 og 06) Kjøhamar mener ikke at de underdimensjonerte boltene og den ukorrekte montasjen av disse i seg selv utløste raset. – De samme boltene var jo benyttet i etasjene under, uten at det raste der, sier Kjølhamar.

Kjølnes skriver også at oppfølgingen av utførelsen virker mangelfull og at det virker som om planer for stikkprøvekontroller ikke er fulgt. "Kontroll av kritiske elementer burde ha avdekket at bygget ikke var avstivet og at montasjen av oppleggsvinkel for hulldekker ikke ble utført i henhold til underlag.", heter det i rapporten.

Ut over at denne saken ikke vil få konsekvenser for de involverte fra NCCs side, ønsker ikke selskapet å gi noen kommentarer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.