PRODUKSJON

Polert ikke uten bakterier

21. des. 2001 - 07:00

Næringsmiddelindustrien benytter i stor grad kostbare polerte overflater i rør, ventiler og pumper for å holde bakterier unna. Ny forskning ved Bioteknologisk Institut i Danmark, Danmarks Fiskeriundersøgelser og Danmarks Tekniske Universitet viser imidletrtid at de polerte overflatene ikke har noen effekt når det gjelder å hindre bakteriene i å feste seg. Industrien kan like gjerne bruke vanlig valset rustfritt stål, skriver Ingeniøren.

- Resultatene er så overraskende at vi nå utfører undersøkelsene om igjen for å være sikre på at det er riktig at polerte overflater ikke avviser bakterier bedre enn valset stål, sier John Kold ved Bioteknologisk Institut.

Forskerne fant ingen forskjell, verken for dannelsen av biofilm, bakterievekst eller rengjøring mellom dyre overflater med Ra-ruhet under 0,8 m og overflatebehandlet rustfritt stål direkte fra stålverket.

Også i dansk næringsmiddelindustri stiller man seg undrende til disse resultatene, og mange venter spent på utfallet av repetisjonsøvelsene. Kanskje kan næringsmiddelindustrien snart vente seg billigere produksjonsutstyr?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.