ENERGI

Polen: Lekkasje fra rørledning med russisk olje

Polen har registrert en lekkasje fra rørledningen Druzjba, som frakter olje fra Russland til EU, opplyser den polske rørledningsoperatøren Pern. Skyldes trolig en ulykke, ifølge myndighetene.

Det lokale brannvesenet  rykket ut til rørledningen Druzjba etter at det var meldt om lekkasje fra ledningen.
Det lokale brannvesenet rykket ut til rørledningen Druzjba etter at det var meldt om lekkasje fra ledningen. KACPER PEMPEL
12. okt. 2022 - 08:36

Lekkasjen den ene linjen i rørledningen ble oppdaget tirsdag kveld av de automatiske systemene, og årsaken er foreløpig ukjent, opplyser operatør Pern, ifølge nyhetsbyrået Reuters onsdag morgen. Pern sier lekkasjen ble avdekket på en seksjon av rørledningen som ligger rundt 70 kilometer fra byen Plock sentralt i Polen.

– Her kan vi snakke om skader forårsaket av en ulykke, sier Mateusz Berger, den øverste tjenestemannen med ansvaret for energi-infrastruktur i Polen. Han sier det ikke er noen grunn til å tro at lekkasjen ble forårsaket av sabotasje.

Dette skal være en av hovedrutene for råoljen til Tyskland, og denne delen av rørledningen har en årlig kapasitet på 27 millioner tonn råolje. Den andre linjen i rørledningen og andre deler av Perns infrastruktur fungerer som normalt, opplyser operatøren.

Operatøren av oljerørledningen opplyser videre at redningstjenestene deres og brannvesenet umiddelbart rykket ut til stedet for å vurdere situasjonen og sikre området. 

– På dette tidspunktet iverksatte vi også alle Pern-tjenester, tekniske, operasjonelle, internt brannvesen og miljøvern, som er tiltak i samsvar med retningslinjene våre for denne typen situasjon, skriver Pern i en melding.

– Det viktigste tiltaket vi gjør, er å pumpe ut væsken og lokalisere lekkasjen for å stoppe den, sier talsmann for brannvesenet til den statlige kringkasteren TVP.

Oljerørledningen Druzjba – som betyr vennskap på russisk – er en av verdens største, og frakter olje fra Russland via Belarus til en rekke EU-land. Rørledningen har flere forgreninger og utgjør et nettverk som frakter olje til blant annet Polen, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Østerrike og Tyskland. 

Den 4000 kilometer lange oljerørledningen har ulike operatører i de ulike landene den strekker seg over. Den russiske delen er operert av oljeselskapet Transneft, gjennom sitt datterselskap Transneft Druzhba.

Oslo 20240316. Et tre har falt over flere biler på Frogner i OsloFoto: Frederik Ringnes / NTB
Les også

Uværet skaper problemer på Østlandet: Tre falt over biler i Oslo

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.