NATURVITENSKAP

Poincares 3D-gåte løses?

Her er oppgaven: - Finn et matematisk uttrykk for det tredimensjonale rom.

En russisk forsker har muligens svaret, og får i så fall 1 mill. USD for det.

Poincare mente at det skulle være mulig å finne vanntette bevis for at en todimensjonal betraktning kunne overføres til en eksakt 3D rom-beskrivelse, men klarte ikke å finne bevisene før han døde i 1912.

En matematisk vanntett løsning vil kraftig kunne forenkle og dermed forbedre den globale lufttrafikkovervåkningen, og vil ellers ha hverdagsbetyning for en rekke utfordringer av tredimensjonal art.

Opprinnelig vokste Poincares spørsmål - eller conjecture - ut fra hans betraktinger innen i celest mekanikk; himmellegemers innvirkning på hverandre.

Særlig skal Poincare ha vært opptatt av det såkalte trelegeme-problemet, der tre himmellegemer påvirker hverandres bane og oppførtsel alt etter deres masse og bevegelse.

Matematikere verden over gransker nå det forslag til løsning som det russiske mattegeniet Grigorij Perelman har foreslått.

Perelman arbeider som seniorforsker ved Steklov-instituttet i St. Petersburg. Hans løsning baseres ifølge professor John Morgan ved Columbia University, på avanserte teorier og modeller som Riccis flytmodell, "modulert diffeomorfisme" - tanker og teorier som hører hjemme i topologien - og "maksimale horn".

Om Perelmans løsning aksepteres av den øvrige mattegeni-verdenen, er premien en million US dollar.

Ikke siden Princetonforsker Andrew Wiles løste Fermats siste teorem for tiår siden, har matteverdenen vært så til de grader besatt av et problem.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.