NATURVITENSKAP

- Pluto er ingen planet

1. feb. 2001 - 07:08

Skrekk og gru: Her har astronomer og andre gått rundt og trodd - helt siden 1930 da vårt solsystems minste planet Pluto ble oppdaget fra Kansas, at den bitte lille kula virkelig var planet nummer ni i bane rundt Solen. Og så var det helt feil!

Ihvertfall hevder de det, ekspertene som driver Rose Center for Earth and Space, i American Museum of Natural History i New York. I spissen for dem står selveste sjefen for The Hayden Planetarium, astronomen og astrofysikeren Neil de Grasse Tyson.

Han sier rett ut at Pluto like gjerne kan være en frittsvevende isklump, der den surrer rundt midt i Kuiper-beltet sammen med alle de andre isklumpene. Den er større, og har derfor en tydelig masseinnflytelse på Uranus' bane, men isklump er den like fullt, mener Rose-ekspertene. Og er den det, er den ingen planet.

En planet er nemlig et himmellegeme som i stor grad består av de samme grunnstoffene som de andre planetene den går i bane med. Riktignok er vann (og altså is) et grunnstoff som du også finner mye av her på kloden, men du finner enda mer av hydrogen, karbon, metaller, salter og så videre.

Resten av verdens astronomer er nå djupt såra og vonbrotne, men Tyson holder på sitt: Pluto består av nøyaktig det samme som kometene - altså møkkete is - og surrer dessuten rundt i en sterkt elliptisk bane som til overmål ligger i 17 graders vinkel til de andre planetbanene.

Saken er klar: Pluto er en av Solen innfanget kjempekomet, nothing else.

Det er kjekt med alt man lærer, dere?

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.