ROMFART

Pluto degradert

I 76 år fikk Pluto være en planet. Nå er det en dverg i vårt planetsystem - og den er ikke engang den største dvergen.
I 76 år fikk Pluto være en planet. Nå er det en dverg i vårt planetsystem - og den er ikke engang den største dvergen.Bilde: NASA

Medlemmene i den internasjonale astronomiske union (IAU) sto overfor det som nærmest fortonet seg som en gordisk knute på årsmøtet i Praha.

På forhånd var to alternativer listet opp: 1. Pluto beholder planet-status. 2. Pluto er ikke lenger planet.

Slagsmål

Stilt overfor så fundamentale spørsmål og med så mye følelser involvert, ble det et verbalt bikkjeslagsmål.

Konsekvensen av å la Pluto fortsette sin bane rundt Sola som planet, måtte føre til at flere titalls andre objekter – større enn Pluto – også fikk planetstatus.

Utslette?

Å utslette Pluto som planet og så gå hjem, var det alt for mange som ikke tålte.

Astronomisk kløkt ble dyrket i universelle debatter og løsningen ble liten og elegant.

Dverger

Pluto er degradert til dverg-planet. Definisjonen på planet er finslipt.

Pluto og alle de andre små objektene i vårt solsystem som ikke var synlige i 1930 da Pluto ble funnet med datidens romkikkerter, skal få lov til å kretse sammen med de åtte gjenværende planeter – men nå som dverger, ifølge de 2500 astronomene som var samlet i Praha. Delegatene fra 75 land fattet det fatale vedtaket i går, 24. august.

Hollywood-planet

Det relativt nyoppdagede objektet Xena går også i bane rundt sola, og er større enn Pluto. Det var denne lille tassen som sto i kø for å bli med i planetrekka.

Men, Xena er ikke den eneste – og dermed sto alle verdens skolebarn i fare for å måtte pugge over 20 planetnavn. Det slipper de nå.

Puggelista

Det holder med disse åtte planete: Merkur, Venus, Jorda, Mars, Jupiter og Saturn, Neptun og Uranus.

Følsomt

Norsk romsenters administrerende direktør Bo Andersen og astronomkjendis Knut Jørgen Rød Ødegaard er blant Plutos tilhengerskare.

Bo Andersens sier til Norsk Romsenters hjemmesider at Plutos degradering er trist.- Rent personlig har Pluto vært en planet som jeg alltid har hatt et positivt forhold til, den har liksom hørt med i solsystemet. Det er derfor litt leit at den forsvinner", sier Andersen.

Flere dverger

Ifølge Norsk Romsenter kan vi takke nye og bedre instrumenter for at stadig nye planet-liknende objekter oppdages.

De siste åra har astronomer oppdaget objekter som har fått navnene Sedna, Quaoar, Varuna, Vesta og Hygiea. Enkelte andre har ikke fått ordentlige navn ennå, men går under betegnelsene 2002 TX300 og 2003UB313.

Det sistnevnte objektet er på ”folkemunne” kalt Xena, men de høye herre i IAU har aldri gått god for det navnet.

TV-gud?

Romsenteret opplyser at alle "offisielle" planeter hittil har hatt navn etter romerske guder og gudinner (også jorda, som er kalt opp etter gudinnen Tellus).

Xena er en figur i en amerikansk TV-serie, men navnet kommer også av det greske "xenia", som kan bety enten "gjestfri" eller "fremmed", avhengig av tolkning.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.