ENERGI

Plukker ut Kursk-rakettene

Arbeidet I dokken der Kursk nå har stått tørt siden før helga har så langt vært konsentrert om å hente ut døde mannskapsmedlemmer samt orientere seg i vrakrestene.

I går ble de to første av i alt 21 cruise-raketter av typen Granit hentet ut av rakettrørene. Rakettene har konvensjonelle stridshoder med rundt ett tonn eksplosiver i hver.

Ifølge nettstedet strana.ru har man hatt hastverk med å komme i gang med å tappe vann ut av rakettrørene og fjerne rakettene. Man frykter rett og slett at de tre tonn tunge rakettene skal fryse fast I rørene og skape vanskeligheter for den videre demonteringsprosessen.

Russiske marinekilder var svært spent på rakettenes og utskytningsrørenes tilstand. Man fryktet at utskytningsseksjonen var så ødelagt at den måtte skjæres ut i sin helhet og fraktes vekk i ett stykke. Nå viser det seg altså at de kan plukkes ut adskillig enklere.

Arbeidet ombord I vraket ble stanset tidligere i dag fordi konsentrasjonene av hydrogensulfid ble for høye. Etter at nivået av giftige gasser igjen var innenfor forsvarlige grenser fortsatte mannskapene arbeidet. Den russiske sjefsanklagerens talsmann, Leonid Troshin fremholdt overfor Interfax det heltemot og den entusiasme mannskapene som nå går gjennom ubåten har lagt for dagen.

18 døde mannskapsmedlemmer er nå identifisert og blir ventelig sendt hjem til sine respektive hjembyer i løpet av dagen, melder Strana.ru.

Les mer om: