MOTOR

Plugger i norsk strøm

Plug-in-versjonen av Toyota Prius skal komme i salg i løpet av 2010.
Plug-in-versjonen av Toyota Prius skal komme i salg i løpet av 2010.Bilde: Toyota
24. jan. 2008 - 14:07

I løpet av 2010 har Toyota planer om at neste generasjons Prius skal rulle rundt på veiene.

Dette blir en såkalt plug-in-hybrid, med andre ord en hybridbil med litiumionebatterier som også kan lades opp på forhånd fra strømnettet, som på en vanlig elbil.

Nå bereder den japanske bilgiganten markedet og inngår samarbeid med norske strømleverandører.

Intensjonsavtale

Toyota Motor Europe og Energibedriftenes landsforening (EBL) ble onsdag enige om å inngå en intensjonsavtale knyttet til plug-in-teknologi.

– Vi er enige om å samarbeide, men foreløpig vet vi ikke helt nøyaktig om hva. Mer konkret kan jeg ikke være ennå, sier informasjonsdirektør Per Arne Skramstad i Toyota Norge til TU.no.

Testing

I 2007 startet Toyota opp prøveprosjekter i Japan, USA og Frankrike der forskjellige ladesystemer til et lite knippe Prius-plug-in-hybrider blir testet ut.

– Vi må være våkne, for dette er teknologi som er rett rundt hjørnet. Om to-tre år er disse bilene i masseproduksjon. Da trenger vi standardiserte ladesystemer slik at våre kunder kan kjøpe strømmen de trenger. Her har vi og EBL en felles sak, sier Skramstad.

Toppsjef på besøk

Direktør Graham Smith, som har ansvaret for miljøspørsmål i Toyota Europa, var i Oslo i går blant annet for å diskutere plug-in-tilrettelegging i Norge. Han er positiv til samarbeidet med EBL, samtidig som han understreket at prosjektet i første fase blir i mindre skala enn i resten av prøvelandene.

Administrerende direktør Steinar Bysveen i EBL sier til TU.no at han ikke vil kommentere samarbeidet før det er blitt mer formalisert.

Kina først?

Toyota selger nesten ti millioner biler i året, og har som mål at én million av dem skal være hybrider allerede i 2010.

Dette er året hvor også de andre store bilprodusentene lanserer serieproduserte plug-in-hybrider. Det gjelder både Ford og GM, sistnevnte med sin mye omtalte Chevrolet Volt.

Men kanskje er det kineserne som kommer først på markedet. Under bilmessa i Detroit i fjor høst lovte iallfall BYD Automobile at en plug-in-hybrid-versjon av deres F6 kommer for salg allerede i år.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.