DOKTORGRADER

Pluggbare teletjenester

Sivilingeniør Jacqueline Floch (42) fra Lannilis i Bretagne har undersøkt dette i doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Konvergens av telekommunikasjon- og informasjonsteknologi gjør hurtig utvikling av varierte og «intelligente» teletjenester mulig. Samtidig skaper liberalisering av telemarkedet rom for nye aktører og fører til økt konkurranse.

I denne sammenhengen er det viktig å ivareta kvalitet på tjenester: Tjenester bør fungere som man forventer og være tilgjengelige når man trenger dem. Verktøy og metoder som kan bidra til økt kvalitet er helt vesentlig.

Dynamisk tjenestekomposisjon er en tilnærming til hvordan nye tjenester kan settes sammen fra deltjenester eller tjenestekomponenter på en fleksibel måte, også når tjenestene er aktive og kjører.

Når tjenestekomponenter settes sammen på denne måten, er det viktig å kunne validere at komponentene virker godt sammen.

Floch har utarbeidet en modelleringsmetode som gjør komposisjon av tjenestekomponenter mulig. Metoden beskriver forskjellige former for komposisjon, og definerer i tillegg retningslinjer for modellering. Dessuten foreslår hun en valideringsmetode som kan anvendes ved kjøretid.

Hensyn til ytelse og kompleksitet tas ved at validering begrenses til de delene av systemet som er påvirket av sammenslåing av komponenter.

Metodene bidrar til å utvikle modulære tjenester som lett kan tilpasses og settes sammen med andre tjenester. Den foreslåtte valideringsmetoden er i særlig grad original ved at den kan anvendes idet tjenestene settes sammen.

Dessuten, i motsetning til dagens tilgjengelige valideringsmetoder, krever ikke den foreslåtte metoden dyp kunnskap i formell modellering og verifisering fra utviklerne.

Avhandlingen har tittelen «Towards Plug-and-Play Services: Design and Validation Using Roles / På vei mot pluggbare teletjenester: Modellering og validering ved hjelp av roller.» Den er utført ved Institutt for telematikk, NTNU, med professor Rolv Bræk som veileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.

Jacqueline Floch er sivilingeniør (1983) fra Ecole Nationale Supérieure des Télécommunications (Telecom Paris). Hun er ansatt som forsker ved Sintef Tele og data.

Disputas: 23. juni.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.