ENERGI

Pluggbar hovedtavle

10. mai 2001 - 11:00

– Det er ikke populært å kutte ut spenningen for å gjøre endringer i vår datahverdag, sier utviklingssjef Ole Ugelstad. Han har vært krumtapp i utviklingen av den nye tavlen de kaller Plug-In.

Målet var å utvikle et prisgunstig system hvor avganger enkelt kan skiftes ut eller ettermonteres mens det er spenning på tavlen. Ugelstad presiserer at det ikke er noe nytt med pluggbare enheter på tavler. Det har vært gjort på tavler til offshorebruk, men denne løsningen er for dyr for næringsbygg.

Strømskinner

De pluggbare enhetene er laget med utgangspunkt i skuffer med pluggkontakter som gir kontakt med vertikale strømskinner i skapet. I selve skuffene er det monteringsplate som er tilpasset alle typer bryterfabrikanter.

– Ved prosjektering av et næringsbygg hvor man ikke vet hva som skal inn i bygget, kan du levere tavle med hovedbryter, og så spenningssette dette. Siden er det bare å sette inn nye pluggbare enheter, koble til kabler og slå på bryteren, sier administrerende direktør Svein Persson i Satema.

Tavlen er basert på et modulært, mekanisk system produsert av det danske firmaet Løgstrup. Systemet gir stor fleksibilitet både i brede, høyde og dybde. Skinnesystemet er bygget opp med horisontale og vertikale føringer. Skinnene kan leveres enten i fortinnet aluminium eller i kobber. Fortinningen av aluminium gjør at det er mulig å kombinere begge typer.

Byggeplassentraler

Siden etableringen i 1963 har AS Satema utviklet seg til å bli en betydelig aktør innen bygge- og anleggsbransjen. Selskapet har hovedkontor i Oslo og produksjonslokaler på Moelv. Selskapet leverer tavleanlegg, kabelføringsmateriell, VVS-automatikk, dieselaggregater samt mekaniske spesialprodukter.

Satema er også svært kjent for sine byggeplassentraler. Disse inngår i dag som standard hos de fleste entreprenører. Produktene er bygget opp av tykkkvegget sjøvannsbestandig aluminium slik at de tåler harde påkjenninger. Basert på samme teknikk som brukes i de stasjonære tavlene, brukes det også pluggbare enheter i sentralene for å gjøre de mer fleksible.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.