BÆREKRAFT

Plastposeforbruket redusert med 105 millioner poser på fire år

Fremdeles for mange poser i omløp, mener Handelens miljøfond.

Platposeforbruket til nordmenn har gått ned med én million poser siden 2016.
Platposeforbruket til nordmenn har gått ned med én million poser siden 2016. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB
25. juni 2021 - 10:40

Nordmenn brukte 782 millioner plastposer i fjor, viser tall fra Handelens miljøfond, som samler inn tall fra de fleste dagligvarebutikker og faghandlere i Norge. Det betyr nesten 150 poser i året på hver eneste en av oss, uansett alder.

– Det er fremdeles utrolig mange poser, sier fungerende leder Eirik Oland til P4-nyhetene.

782 millioner plastposer er 22 volumjusterte prosent mindre enn i 2016, viser tallene. Volumjustert vil si at tallene er justert for omsetning og inflasjon i varehandelen og er et bedre mål på hvor effektivt poser brukes i varehandelen.

Det korrigerer også for konjunkturer i bransjen, som det for eksempel har vært det siste året. Og Oland tror nettopp at hyppigere butikkbesøk under koronapandemien er grunnen til at nedgangen ikke er større.

Målet er å få ned forbruket med 50 prosent i 2025, målt volumjustert mot 2016. Da må det brukes 302 millioner færre poser enn i 2016.

– Vår oppfordring er at folk tar med seg den bæreposen de allerede har og bruker den flere ganger når de går i butikken, sier Oland.

Om lag 220.000 tonn plast havner på det norske markedet hvert år. WWF Verdens Naturfond og miljøstiftelsen Zero krever at regjeringen sikrer at all plast kan resirkuleres, og blir det. Søppel og plast på Haraldrud gjenbruksstasjon på Brobekk i Oslo.
Les også

Miljøvernere vil ha bedre ordninger for og krav til returplast

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.