NATURVITENSKAP

Plastkopper av metan

Koppene lages av propen fra Lurgis nye MTP (Methanol-to-Propylene) prosess.

Tidligere har propen hovedsakelig blitt produsert som et bi-produkt med eten som råstoff. Den økende etterspørselen etter propen og PP har ført til at det har vært drevet utstrakt forskning for å se på alternative råstoffkilder.

MTP (Methanol-to-Propylene) prosessen som er utviklet av Lurgi, er et altarnativ. Prosessen bruker metanol utvunnet fra naturgass som råstoff. Rå-propenet kan lett bli foredlet til polypropen med stor renhet.

Lurgi demonstrerte prosessens levedyktighet på en MTP demonstrasjonsenhet som blir operert av Lurgi og Statoil i fellesskap på Statoils metanolanlegg på Tjeldbergodden. Kvaliteten ble sjekket ved Borealis' Innovation Centre på Rønningen i Norge.

Her lyktes det å polymerisere propenet med Borealis egenutviklede Borstar prosess til polypropen. Produktet oppfylte alle spesifikasjoner og ble videre termoformet til kopper. Etter å ha bevist den høye kvaliteten på propenet, er Lurgi nå i den posisjonen at de kan tilby MTP prosessen i kommersiell skala.

Prosessen gir helt nye muligheter for norsk naturgass og metanolproduksjon. Ved å utvinne plast fra ren tørrgass via metanol hvor kan plast produseres i stor skala.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.