PLAST

Plastforurensing i Atlanterhavet kan være kraftig undervurdert

Vannprøver tyder på at det er langt mer mikroplast enn man har trodd. 

Vannprøver fra tolv forskjellige steder i Atlanterhavet tyder på at mengdene mikroplast hittil er blitt kraftig undervurdert.
Vannprøver fra tolv forskjellige steder i Atlanterhavet tyder på at mengdene mikroplast hittil er blitt kraftig undervurdert. Illustrasjonsfoto: Colourbox
20. aug. 2020 - 07:23

I Atlanterhavet kan det være langt mer mikroplast enn tidligere antatt, ifølge forskere.

De nye beregningene er gjort av National Oceanography Centre (NOC) i Storbritannia.

Vannprøver fra tolv forskjellige steder i Atlanterhavet tyder på at mengdene mikroplast hittil er blitt kraftig undervurdert. Disse ørsmå bitene er ofte usynlige, og i tillegg er det praktisk vanskelig å overvåke store havområder.

– Det er logistiske og teknologisk utfordringer knyttet til kontinuerlig overvåking av plast ute på åpent hav, sier Katsiaryna Pabortsava ved NOC.

Forskerne har beregnet mengdene av tre typer mikroplast i de øverste vannlagene ned til 200 meters dyp. Her finnes det trolig mellom 12 og 21 millioner tonn.

Den totale mengden i hele havet er langt høyere, påpeker professor Richard Lampitt, som også har deltatt i arbeidet med beregningene, ifølge avisa Independent. Han mener den samlede mengden av disse tre typene mikroplast kan ligge rundt 200 millioner tonn.

Tidligere er det gjort anslag som tydet på at den samlede mengden plastavfall i Atlanterhavet var omtrent 17 millioner tonn.

Kø langs E18 på vei mot Sandvika.
Les også

Kø og forsinkelser til og fra Oslo koster samfunnet 5 milliarder i året

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.