DOKTORGRADER

Plast med katalysatorblanding

Polyetylen er en av våre viktigste plasttyper, og det finnes flere typer polyetylen med ulike egenskaper.

Metallocenkatalysatorer er en katalysatorfamilie som benyttes ved fremstilling av polyetylen, og katalysatoren er en viktig faktor som er med på å avgjøre strukturen til den fremstilte plasten.

Ved hjelp av blandinger av to ulike metallocenkatalysatorer kan egenskapene til polyetylen skreddersys, og bimodal polyetylen kan fremstilles. Vanligvis opptrer de to katalysatorene i blandingen uavhengig av hverandre, men Bruaseth har funnet at den ene katalysatoren får økt relativ aktivitet i blandingen med den andre.

Avhandlingen har tittelen «Towards tailoring of ethene/1-hexene copolymers by dual-site metallocene catalysis / Mot skreddersydde eten/1-hexene kopolymere ved hjelp dual-site metallocenkatalyse».

Arbeidet er utført ved Institutt for kjemisk prosessteknologi, NTNU, med professor II Erling Rytter som veileder. Arbeidet er finansiert av Borealis AS og Norges forskningsråd.

Ingvild Bruaseth er sivilingeniør (1998) fra Faktultet for naturvitenskap og teknologi, NTNU, og har disputert for graden dr.ing. Hun er ansatt som post doc ved Institutt for kjemisk prosessteknologi, NTNU.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.