NATURVITENSKAP

Plast endrer kvinnehjerner

BLIR LIKE: Jentehjerner blir som guttehjerner når det gjelder seksuell adferd og aktivitetsnivå. I alle fall dersom likhetene mellom mann og mus er så store som forskerne vil ha det til.
BLIR LIKE: Jentehjerner blir som guttehjerner når det gjelder seksuell adferd og aktivitetsnivå. I alle fall dersom likhetene mellom mann og mus er så store som forskerne vil ha det til. Bilde: FSU

Forskerne ved Tufts University i Massachusetts hevder å kunne bevise at hunnmus som får doser av bisfenol A fra fosterstadiet, senere begynner å oppføre seg som hannmus.

I forsøket pumpet forskerne doser av stoffet inn i gravide mus fra fosterets åttende dag, og til og med 16 dager etter fødselen.

Seksuell adferdsendring

Denne perioden er kritisk for utviklingen av avkommets hjerne, fordi museembryoet etter åtte dager begynner å utvikle nevroner i de deler av hjernen som avgjør seksuell adferd.

Normale hunnmus har 2-3 ganger flere nevroner enn hannmus i dette området, men forsøket viste et mindre antall hos musene som hadde fått bisfenol A.

Ble som gutta

I tillegg er hunnmus normalt mer energiske enn hannmus, men de bisfenol-påvirkede musene hadde et lavere aktivitetsnivå enn vanlig. De ble som sine brødre.

– Forskjellene mellom gutte- og jentemus forsvant på disse to punktene, sier professor i cellebiologi, Beverly Rubin, som ledet forsøket, til magasinet Environmental Science and Technology.

Også for mennesker?

Det har lenge vært kjent at bisfenol A oppfører seg nokså likt det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, og denne ferske undersøkelsen øker mistanken om at stoffet kan ha hormonforstyrrende effekt også på mennesker.

Professor Rubin sier at dosene som ble brukt på hunnmusene i forsøket, tilsvarer mengden som finnes i mennesker. Musene fikk doser som varierte i størrelse fra 25 til 250 nanogram per kilo.

I fokus hos SFT

Marit Kopangen er sjefingeniør ved seksjon for kjemikalievurdering i Statens forurensningstilsyns næringslivsavdeling. Hun har ikke hørt om Beverly Rubins ferske undersøkelse, men sier at flere studier har vist lignende resultater.

- Vi vet at Bisfenol A er potensielt hormonforstyrrende, og det er et stoff vi fokuserer sterkt på. Vi har allerede hatt det med i et screeningprogram for overvåkning, og har planer om å inkludere det i nye studier, sier Kopangen.

Avhenger av dose

Hun sier at påvirkningen hos mennesker avhenger av hvilke nivåer som er relevante.

- EU har pågående studier for å se på hvor store doser Bisfenol A et menneske må ha for at det skal påvirke hormonbalansen, men resultatene fra dette er ennå ikke klare, sier Kopangen.

Vestlig fenomen

Bisfenol A er en bestanddel i alle typer polykarbonatplast. Kjemikaliet brukes blant annet i plastbeholdere for mat og drikke, elektroniske apparater og utstyr til biler. Det brukes også i produkter som maling, lakk, lim og gulvbelegg.

Mennesker kan påvirkes ved inntak av næringsmidler som er forurenset av miljøet, eller fra beholdere for mat og drikke. Det antas at de fleste mennesker i den vestlige verden har bisfenol A i kroppen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.